Hammadde ve üretim yetersizliği, üretimde kalite sorunu, maliyet yüksekliği, ileri teknoloji eksikliği ve finansman avantajı kullanım gerekçelerine dayandırılan Dâhilde İşleme Rejiminin 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili mevzuat ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında bulunan vergi kanunları ve ilgili mevzuat yönünden incelenmesidir.
4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili mevzuat yönünden ithalat vergileri kavramı esas alınarak Gümrük Vergisi ile Toplu Konut Fonu, Tütün Fonu, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, Türkiye Radyo-Televizyon (TRT) Bandrol Vergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kesintisi şeklinde ithalat aşaması için öngörülen eş etkili vergiler ve mali yükler ile Telafi Edici Vergi (TEV) şeklinde ihracat aşaması için öngörülen ek mali yükümlülük konusuna ilişkin mevzuat incelenmiştir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında bulunan vergi kanunları ve ilgili mevzuat yönünden Katma Değer Vergisi Kanunu, Özel Tüketim Vergisi Kanunu, Gider Vergileri Kanunu (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi), Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu ile tanınan istisnalara yer verilmiş ve Dâhilde İşleme Rejiminin imalât sektörüne tanınan bir teşvik aracı olması nedeniyle 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun imal edilen emtianın maliyet bedelinin tespitine ilişkin hükmü fire ve randıman kavramları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu kapsamda transfer fiyatlandırması uygulaması açısından Gümrük Kanunu'nun gümrük kıymeti, referans fiyat ve ilişkili kişi kavramı ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nun emsal bedel ve ilişkili kişi kavramı karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
4458 sayılı Gümrük Kanunu'nda hüküm altına alınan Dâhilde İşleme Rejimi uygulaması çerçevesinde ihracatın gerçekleştirilmemiş olması eylemi ile teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanmak amacıyla ihracat gerçekleşmediği hâlde gerçekleşmiş gibi gösterilmesi ya da gerçekleştirilen ihracata konu malın cins, miktar, evsaf veya fiyatının değişik gösterilmesi eylemi için 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yer alan suç tanımları ile öngörülen yaptırımlar incelenmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları.
İlgili Kanunlar ve Gerekçeleri.
Dâhilde İşleme Rejimi Kararı (Bakanlar Kurulu Kararı).
Anayasa Mahkemesi Kararları.
Cumhurbaşkanı Kararları.
Danıştay Kararları.
Yargıtay Kararları.
Gümrük Yönetmeliği.
Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği ve Değişiklik Yapan Tebliğler.
Ticaret Bakanlığı Genel Tebliğleri.
Ticaret Bakanlığı Genelgeleri.
Katma Değer Vergisi Kanunu Geçici 17'nci Madde.
Kurumlar Vergisi Kanunu İlişkili Kişi–Transfer Fiyatlandırması.
Vergi Usûl Kanunu Randıman Analizi–Gümrük Kanunu Verimlilik Oranı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelgeleri
Önsöz
Tablolar
Kitapta Yer Verilen Yasal Düzenlemelerin Son Değişiklik Tarihleri
Kısaltmalar
Giriş
BİRİNCİ BÖLÜM
Birinci Kısım
GÜMRÜK KANUNU, GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ, DÂHİLDE İŞLEME REJİMİ KARARI, DÂHİLDE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİ
SORU 1 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Kavramının Anlamı Nedir? Dâhilde İşleme Rejiminin Yasal Dayanakları Nelerdir?
SORU 2 : Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri Kavramı Ne Anlam İfade Etmektedir? Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri Nelerdir?
SORU 3 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Kapsamında Uygulanan Gümrük Vergileri, ithalat Vergileri, İhracat Vergileri, Diğer Malî Yükler Kavramları Ne Anlam İfade Etmektedir?
SORU 4 : Dâhilde İşleme Rejiminin Amacı Nedir?
SORU 5 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Uygulanan Sistemler Nelerdir?
SORU 6 : Dâhilde İşleme Rejimi Uygulamasında İşlem Görmüş Ürün, Asıl İşlem Görmüş Ürün, İkincil İşlem Görmüş Ürün, İşleme Faaliyeti ve Fire Kavramları Nasıl Tanımlanmaktadır?
SORU 7 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Uygulamasında Eşdeğer Eşya Kavramı Ne Anlam İfade Etmektedir? Şartlı Muafiyet Sistemi Kapsamında Eşdeğer Eşya Kullanımı Nasıl Olmaktadır?
SORU 8 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Uygulamasında Geri Ödeme Sistemi Kapsamında Ödenen Vergilerin Geri Alınması İçin Yapılması Gerekli İşlemler Nelerdir?
SORU 9 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Yurt İçi Alım Uygulaması Mümkün müdür?
SORU 10 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Teminata İlişkin Uygulamanın Esasları Nelerdir?
SORU 11 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İndirimli Teminat Uygulaması Mümkün müdür?
SORU 12 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Uygulamasında Teminatın İadesinde Yetkili Kurumlar Hangileridir?
SORU 13 : Dâhilde İşleme İzni Hangi Durumlarda Düzenlenmektedir?
SORU 14 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi/İzni Almak İçin Hangi Kuruma Müracaat Edilmesi Gerekmektedir?
SORU 15 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi Süresi Nasıl Hesaplanmaktadır?
SORU 16 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Süre Sınırlaması Bulunmakta mıdır?
SORU 17 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Verilen Süre Dışında Ek Süre Alınması Mümkün Bulunmakta mıdır?
SORU 18 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Mücbir Sebep Hâlleri Nelerdir?
SORU 19 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) /Dâhilde İşleme İzni Kapsamında İzin Süresi Bakımından İzin Süresi Haklı ve Mücbir Sebep ile Fevkalade Hâllerde Verilebilecek Ek/İlave Süreler Nasıl Belirlenmektedir?
SORU 20 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesi Dışında veya Serbest Bölgelerde İşleme Faaliyeti Yapılabilir mi?
SORU 21 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İhracat Beyannamelerinin (44) Numaralı Hanesine «İmalâtçı» Bilgisinin Yazılması Zorunlu mudur?
SORU 22 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İhracat Beyannameleri ile İthalat Beyannamelerinde Düzeltme Yapılması Mümkün müdür?
SORU 23 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İthal Edilen Eşyaya İlişkin İthalat Vergileri Bağlamında Vergi Kaybına Neden Olan Durumlar İçin Öngörülen İdarî Para Cezası Uygulaması Nasıldır?
SORU 24 : Gümrük Tarifesini Oluşturan Unsurlarda veya Vergilendirmeye Esas Olan Sayı, Baş, Ağırlık Gibi Ölçülerinde Aykırılık Görüldüğü ve Beyana Göre Hesaplanan İthalat Vergileri ile Muayene Sonuçlarına Göre Alınması Gereken İthalat Vergileri Arasındaki Farkın % 5’i Aşması Durumunda İdarî Para Cezası Uygulaması Nasıldır?
1. Gümrük Tarifesini Oluşturan Unsurlarda Aykırılık
1.1. İthal Edilen Eşyanın Tarife Uygulamasını Etkileyen Cins, Nev’i ve Niteliklerinde Farklılık
1.2. Tercihli Vergi Uygulamasına Esas Teşkil Eden Belgelerin Sahte ve/veya Tahrifatlı Olduğunun Ortaya Çıkması ya da Gümrük Beyannamesinde Gösterilmesine Rağmen Sonradan Yapılan Kontrol veya Teftişlerde Beyanname Ekinde Olmadığının Tespit Edilmesi ve Yükümlüsünce de Söz Konusu Belgelerin Gümrük İdaresine İbraz Edilememesi
1.3. Gümrük Beyannamesinde Bedelsiz İthalat Olarak Gösterilmesine Rağmen Sonradan Yapılan Kontrol veya Teftişlerde Beyanname Ekinde Olmadığının Tespit Edilmesi ve Yükümlüsünce de Söz Konusu Belgelerin Gümrük İdaresine İbraz Edilememesi
2. Vergilendirmeye Esas Olan Ölçü Birimlerinde Farklılık
SORU 25 : Gümrük Kıymeti Üzerinden İthalat Vergilerine Tâbi Eşyanın Beyan Edilen Kıymetinin, Gümrük İdaresince Kanun Hükümleri Çerçevesinde Belirlenen Gümrük Kıymetinden Noksan Bulunması Durumunda İdarî Para Cezası Uygulaması Nasıldır?
SORU 26 : Satış Birimine Göre Miktar İtibarıyla %5’i Geçmeyen Bir Fark ile Maddi Hesap Hatasından Doğan Noksan Kıymet Beyanlarında İdarî Para Cezası Uygulaması Nasıldır?
SORU 27 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Kapsamında Telafi Edici Vergi (TEV) Bakımından İdarî Para Cezası Uygulaması Nasıldır?
SORU 28 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi/İzni Kapatma Müracaatının Ne Şekilde Yapılması Gerekmektedir?
SORU 29 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB)/ Dâhilde İşleme İzni Kapsamında Belge/İzin İhracat Taahhütlerinin Kapatılmasında Aranan Şartlar Nelerdir?
SORU 30 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Şartlı Muafiyet Sistemi Uyarınca Geçici İthal Edilen Eşyanın Serbest Dolaşıma Girmesi Mümkün müdür?
SORU 31 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İthal Edilen Eşyanın İhracatının Aranmayacağı Durumlar Nelerdir?
SORU 32 : Gümrük İdaresince Dâhilde İşleme İzni Verilemeyecek Eşya Bulunmakta mıdır?
SORU 33 : Dâhilde İşleme İzni (Dİİ) /Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Alabilmek İçin Aranılan Şartlar Nelerdir? Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Kimlere Dâhilde İşleme İzni/Dâhilde İşleme İzin Belgesi Verilmektedir?
SORU 34 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) ile Dâhilde İşleme İzni (Dİİ) Arasındaki Farklar Nelerdir?
SORU 35 : Gümrük İdaresince Verilen Dâhilde İşleme İzinleri İçin Müracaat Aşamasında Gerekli Bilgi ve Belgeler Nelerdir?
SORU 36 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Üzerinde Bulunan «D1», «D2», «D3», «D4» ve «D5» Muafiyet Kodları Ne Anlam İfade Etmektedir? Gümrük Beyannamesinde Dâhilde İşleme Rejimi İçin Kullanılan İşlem Kodları ve Açıklamaları Nasıldır?
SORU 37 : Dâhilde İşleme İzin Başvurularında Aracı İhracatçının Tevsiki Gerekmekte midir?
SORU 38 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Ekspertiz Raporu Düzenlenmesine İlişkin Esaslar Nelerdir?
SORU 39 : Dâhilde İşleme Rejimi Değerlendirme Kurulunun İşlevi Nedir, Kimlerden Oluşmaktadır ve Kararları Bağlayıcı mıdır?
SORU 40 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Uygulamasında Yetkili Kurumlar Hangileridir?
SORU 41 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İkincil İşlem Görmüş Ürünlerin Gümrük Kıymeti Nasıl Tespit Edilmektedir?
SORU 42 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İthal Edilen Eşyadan Elde Edilen İkincil İşlem Görmüş Ürünün Tâbi Olabileceği İşlemler Nelerdir?
SORU 43 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Grup Firmaları ile Gerçekleştirilen İhracat Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) İhracat Taahhüdüne Sayılabilir mi?
SORU 44 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Tarihinden Önceki ve Belgede Kayıtlı Süre Sonunun Rastladığı Ayın Son Gününden Sonraki İthalat ve İhracat Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Değerlendirilebilir mi?
SORU 45 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İhracat Taahhüdünün İzin Süresi Aşıldıktan Sonra (İzin Süresinin Aşımı Fiili) Yerine Getirilmesi Mümkün müdür? Uygulanacak Müeyyideler Nelerdir?
SORU 46 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Uygulanacak Usûlsüzlük Cezaları Nelerdir?
SORU 47 : Dâhilde İşleme Rejimi Tedbirlerine Uyulmaması Eylemleri Nelerdir?
SORU 48 : Dâhilde İşleme Rejimi Tedbirlerine Uyulmaması Suretiyle Rejimin İhlal Edilmesi Durumunda Uygulanacak Yaptırımlar (Müeyyideler) Nelerdir?
SORU 49 : Dâhilde İşleme İzin Belgesinin Gümrük Gözetiminden Mevzuata Aykırı Olarak Çıkarılmış Olduğunun Tespiti Durumunda Uygulanacak Müeyyideler (Müeyyideli Kapatma) Nelerdir?
SORU 50 : Dâhilde İşleme İzin Belgesinin İhracat Taahhüdünün Kapatılması Aşamasında İkincil İşlem Görmüş Ürüne İlişkin Verginin İlgili Gümrük İdaresine Yatırıldığının Tevsik Edilmemesi Durumunda Uygulanacak Müeyyideler Nelerdir?
Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde İzin Verilen Yerlerde Tespit Edilen İthal Eşyasının Gümrükçe Onaylanmış Başka Bir İşlem veya Kullanıma Tâbi Tutulması
Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde İzin Verilen Yerlerde Tespit Edilen İthal Eşyasının Gümrükçe Onaylanmış Başka Bir İşlem veya Kullanıma Tâbi Tutulmaması
SORU 52 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İzin Verilen Miktarın Üzerinde İthalat Yapılması (Miktar Aşımı) Hâlinde Uygulanacak Yaptırımlar Nelerdir?
SORU 53 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İthal Edilen Eşyanın İhraç Edilen İşlem Görmüş Ürünün Bünyesinde Kullanıldığına İlişkin Şartların Yerine Getirildiğinin Tevsik Edilememesi Hâlinde Uygulanacak Yaptırımlar Nelerdir?
SORU 54 : Dâhilde İşleme Rejiminde İşletme Malzemesi ve Değişmemiş Eşyanın CIF İthal Tutarının Gerçekleşen FOB İhraç Tutarının Belli Bir Yüzdesinden Fazla Olması Durumunun Müeyyidesi (Yaptırımı) Nedir?
SORU 55 : Dâhilde İşleme Rejiminde Döviz Kullanım Oranının Aşılması Durumunun Müeyyidesi (Yaptırımı) Nedir?
SORU 56 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi/Dâhilde İşleme İzni Kapsamında İthal Edilen Eşyanın İhraç Edilen İşlem Görmüş Ürünün Bünyesinde Kullanıldığına İlişkin Şartların Yerine Getirildiğinin Ticaret Bakanlığınca Belirlenen Şekilde Tevsik Edilememesi ve Şartların Yerine Getirildiğinin Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) İçin Teknik, Bilimsel veya İdareden Kaynaklanan Bir Nedenle Tespit Edilememesi Hâlinde, Ticaret Bakanlığınca Dâhilde İşleme İzin Belgesi İçin Belirlenen Şekilde Firmanın Stok ve Muhasebe Kayıtları Dikkate Alınarak Düzenlenecek Yeminli Malî Müşavir Raporu ile Tevsik Edilememesi ve Dâhilde İşleme İzni (Dİİ) İçin ise Ticaret Bakanlığınca Belirlenen Diğer Şekillerde Tevsik Edilememesi Durumunun Müeyyidesi (Yaptırımı) Nedir?
SORU 57 : Dâhilde İşleme İzin Belgesinde Özel Şartlar Adı Altında Belirtilen Özel Şartlara Uyulmamasının Müeyyidesi (Yaptırımı) Nedir?
SORU 58 : Dâhilde İşleme İzin Belgesinde Önceden İhracat veya Önceden İthalat Adı Altında Belirtilen Şarta Uyulmamasının Müeyyidesi (Yaptırımı) Nedir?
SORU 59 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Belge Kapsamında İşlem Görmüş Ürün Bünyesinde Kullanılan İthal Eşyasına İlişkin Hak ve Yükümlülüklerin Devri Mümkün müdür?
SORU 60 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Sağlanan Hakların Kötüye Kullanımı Durumu Ne Anlam İfade Etmektedir? 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Kapsamında Uygulanması Gereken Müeyyideler Nelerdir?
SORU 61 : Dâhilde İşleme İzin Belgesinin İptali İşlemine İlişkin Başvuru Yolları Nelerdir?
SORU 62 : Dâhilde İşleme İzin Belgesinin Taahhüt Kapatma İşleminin İptal Edilmesi Durumunda Başvuru Yolları Nelerdir?
SORU 63 : Dâhilde İşleme Rejimi İhlallerinden Kaynaklanan Vergi Aslı Alacaklarına İlişkin Olarak Gümrük İdarelerince Yapılan Uygulamalar Nelerdir?
SORU 64 : Dâhilde İşleme Rejimi Şartlarının İhracat Taahhüdünün (Müeyyideli / Müeyyidesiz Kapatılması) Kapatılmasından Sonra Tespit Edilmesi Durumunda Dâhilde İşleme Rejimi İhlallerinden Kaynaklanan Vergi Aslı Alacaklarına İlişkin Olarak Gümrük İdarelerince Yapılan Uygulamalar Nelerdir?
SORU 65 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi Kapatma veya Müeyyide Uygulanarak Kapatma İşlemlerinin Alıcının Vergi Dairesine Bildirilmesi Gerekmekte midir?
SORU 66 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Noksan Beyan ve Dâhilde İşleme Rejimi İhlallerinden Kaynaklanan Vergi Aslı Alacaklarına ve İdarî Para Cezalarına İlişkin Zamanaşımı Kuralları Nelerdir?
Vergi Alacağına Bağlı İdarî Para Cezaları
Nispi İdarî Para Cezaları
Maktu İdarî Para Cezaları
SORU 67 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında (DİR) Noksan Beyan ve Dâhilde İşleme Rejimi İhlallerinden Kaynaklanan Vergi Aslı Alacaklarına ve İdarî Para Cezalarına İlişkin Uzlaşma Kuralları Nelerdir?
BİRİNCİ BÖLÜM
İkinci Kısım
GÜMRÜK VERGİSİ – İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ
Birinci Ayırım GÜMRÜK VERGİSİ
SORU 68 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İthal Edilen Eşyaya İlişkin İthalat Vergileri Bağlamında Gümrük Vergisi Uygulaması Nasıldır?
İkinci Ayırım İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ
SORU 69 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İlave Gümrük Vergisi Uygulaması Nasıldır?
İKİNCİ BÖLÜM
MALÎ YÜKLER
Birinci Kısım
GÜMRÜK MEVZUATI
Birinci Ayırım EK MALÎ YÜKÜMLÜLÜK (TOPLU KONUT FONU)
SORU 70 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Ek Malî Yükümlülük (Toplu Konut Fonu) Uygulaması Nasıldır?
İkinci Ayırım EK MALÎ YÜKÜMLÜLÜK
SORU 71 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Ek Malî Yükümlülük Uygulaması Nasıldır?
Üçüncü Ayırım TELAFİ EDİCİ VERGİ (TEV) TERCİHLİ TARİFE UYGULAMASI
SORU 72 : Dâhilde İşleme Rejiminde (DİR) «Telafi Edici Vergi (TEV)» Uygulaması Nasıldır?
Dördüncü Ayrım DAMPİNGE KARŞI VERGİ VE SÜBVANSİYONA KONU MALIN İTHALİNDE TELAFİ EDİCİ VERGİ (TEV)
SORU 73 : Dâhilde İşleme Rejiminde (DİR) «Dampinge Karşı Vergi ve Sübvansiyona Konu Malın İthalinde Telafi Edici Vergi (TEV)» Uygulaması Nasıldır?
İKİNCİ BÖLÜM
MALÎ YÜKLER
İkinci Kısım
DİĞER MEVZUAT
SORU 74 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Türkiye Radyo–Televizyon (TRT) Bandrol Vergisi Uygulaması Nasıldır?
SORU 75 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Türkiye Radyo–Televizyon (TRT) Bandrol Vergisinin Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi Matrahına Dâhil Edilme Uygulaması Nasıldır?
SORU 76 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Türkiye Radyo–Televizyon (TRT) Bandrol Vergisi İçin İdarî Para Cezası ve Uzlaşma Uygulaması Nasıldır?
SORU 77 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı Kesintisi Uygulaması Nasıldır?
İKİNCİ BÖLÜM
MALî YÜKLER
Üçüncü Kısım
VERGİ USÛL KANUNU – EK MALÎ YÜKÜMLÜLÜKLER
SORU 78 : Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) Yasal Dayanakları Nelerdir?
SORU 79 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Kabul Kredili, Vadeli Akreditif ve Mal Mukabili Ödeme Şekillerine Göre Yapılan İthalatlarda Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Yapılması Gerekmekte midir?
SORU 80 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan Kredili İthalatta İhracat Taahhüdünün Gerçekleşmemesi veya Eksik Gerçekleşmesi Durumunda Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) Kesintisinin Tahsil Edilme Usûl ve Esasları Nasıldır?
SORU 81 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamı Dışında Kalan ve Muhteviyat Fazlası Çıkan Eşyalar İçin Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) Kesintisi Yapılması Gerekmekte midir?
SORU 82 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında Yapılan Kredili İthalatta İzin Verilen Miktarın Üzerinde İthalat Yapılması Hâlinde ya da İhracat Taahhüdünün Gerçekleşmemesi veya Eksik Gerçekleşmesi/Dâhilde İşleme Tedbirlerine Uyulmaması Durumunda Uygulanacak Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) Kesintisi Oranı Nedir?
SORU 83 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Kapsamında İkincil İşlem Görmüş Ürünlerin Beyanında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) Kesintisi Yapılması Gerekmekte midir?
SORU 84 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında İthal Edilen Eşyadan Elde Edildiği İhracat Taahhüt Hesabının Kapatılmasını Müteakip Anlaşılan İkincil İşlem Görmüş Ürünler ile İlgili Revize İşlemi Yapılmak Suretiyle Gerçekleşme Oranları Üzerinden Hesaplanarak Ödenecek Olan Gümrük Vergileri ve Katma Değer Vergisinin İndirim Konusu Yapılması Mümkün müdür?
SORU 85 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Kapsamında Mal Mukabili Ödeme Şeklinde İthal Edilen Eşyaların Daha Sonra Kesin İthalinin Gerçekleştirilmesi Durumunda Bu Eşyaya İlişkin Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Alınacak mıdır?
SORU 86 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu İçin Zamanaşımı Nasıl Uygulanmaktadır?
SORU 87 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Çevre Katkı Payı (ÇKP) Uygulaması Nasıldır?
SORU 88 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İthal Edilen Ürünlerden Elde Edilen İkincil İşlem Görmüş Ürünlerin Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi Hükümlerine Göre İthali Hâlinde Çevre Katkı Payı Uygulaması Nasıldır?
SORU 89 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Çevre Katkı Payının (ÇKP) Katma Değer Vergisi Matrahına Dâhil Olması Uygulaması Nasıldır?
SORU 90 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Tütün Fonu Uygulaması Nasıldır?
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
VERGİ KANUNLARI
Birinci Kısım
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
SORU 91 : 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11–1–c Maddesinde Hüküm Altına Alınan İhraç Kaydıyla Teslimlerde Tecil Terkin Uygulaması ile Geçici 17’nci Maddesinde Hüküm Altına Alınan Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Tecil Terkin Uygulaması Arasındaki Farklar Nelerdir?
SORU 92 : 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Madde 11–c Maddesi Kapsamında İmalâtçı Vasfını Haiz Olunabilmesi İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
SORU 93 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Ambalaj Malzemeleri Temininde Katma Değer Vergisi Uygulaması Nasıl Olmaktadır?
SORU 94 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Sahibi Mükelleflerin Bu Kapsamdaki Malları Yurtiçinde Teslim Edecekleri İhracatçılar Aracılığıyla İhraç Edebilmesi Mümkün Bulunmakta mıdır?
SORU 95 : Sektörel Dış Ticaret Şirketi Tarafından Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İthal Edilen Eşyanın Fason Olarak Nihai Ürün Hâline Getirilerek İhracatçılara Tesliminde Tecil–Terkin Uygulaması Mümkün Bulunmakta mıdır?
Sektörel Dış Ticaret Şirketleri
SORU 96 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Taahhüt Edilen İhracatın Süresinde Gerçekleştirilememesi Durumunda Tecil Edilen Verginin Terkin Edilmesine İlişkin Usûl ve Esaslar Nelerdir?
SORU 97 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Temsilci Olarak Katma Değer Vergisi Ödenmeden İthal Edilen Ürünün Fiilî İthalat Bedeli Üzerinden Katma Değer Vergisi Hesaplanmaksızın Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Sahibi Firmaya Tesliminde Katma Değer Vergisi Uygulamasına İlişkin Usûl ve Esaslar Nelerdir?
SORU 98 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Sahibi Olan Firma Tarafından Temsilci Vasıtasıyla Yurt İçinden Hammadde Temin Edilmesi Mümkün Bulunmakta mıdır?
SORU 99 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İhracat Süresi Olarak Dâhilde İşleme İzin Belgesinde Öngörülen Süre ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11’inci maddesinin (1) Numaralı Fıkrasının (c) Bendinde Öngörülen 3 Aylık Süreden Hangisinin Esas Alınması Gerekmektedir?
SORU 100 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan İhracatlarda Gümrük Beyannamesinin Belge/İzin Süresi İçinde Tescil Edilmesi Ancak Fiilî İhracatın Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Süresinin Bitiminden Sonra Gerçekleştirilmesi Durumunda İhracatın Kanuni Süre İçinde Gerçekleştiği Kabul Edilecek midir?
SORU 101 : İmalâtçı Olmayan Firmalar Tarafından, Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Sahibi Firmalara Tecil Terkin Kapsamında Mal Tesliminde Bulunulması Mümkün müdür?
SORU 102 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Belgeden Belgeye Teslim İşlemi Ne Anlam İfade Etmektedir ve Katma Değer Vergisinde Tecil–Terkin Sistemi Kapsamında Yapılması Durumunda Yapılacak İşlemler Nelerdir?
SORU 103 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İthal Edilen Saf Altının İmalâtçı Firmaya Teslimi Durumunda İmalâtçı Firma Tarafından İşlenen Altının Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Sahibi İhracatçı Firmaya Tecil–Terkin Sistemi Kapsamında Teslimi Mümkün Bulunmakta mıdır?
SORU 104 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Kapsamında Yurt Dışından Dâhilde İşleme İzin Belgesi ile İthal Edilen Araçların İç Dizaynları Yapılarak Tekrar İhraç Edilmesi Şeklinde Gerçekleştirilen İşlemin Hizmet İhracı mı, Mal İhracı mı Olarak Değerlendirilmesi Gerekmektedir?
SORU 105 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Tecil–Terkin Uygulaması Uyarınca Satılan Mala İlişkin Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Şartlarının Yerine Getirilmemesi Durumunda Ödenen Vergi İçin Rücu Edilmesi Hâlinde İndirim Konusu Yapılması Mümkün Bulunmakta mıdır?
SORU 106 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan Teslimlere İlişkin İhracatın İzin Belgesinde Öngörülen Süre İçerisinde Gerçekleştirilmesi Durumunda Katma Değer Vergisi İade İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilmektedir?
SORU 107 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan Teslimlere İlişkin Katma Değer Vergisi İadesinde İade Edilecek Katma Değer Vergisi Tutarı İçin Bir Sınırlama Bulunmakta mıdır?
SORU 108 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İthal Edilen/Yurtiçinden Temin Edilen Maddeler Kullanılarak İmalât Yapılması ve İmal Edilen Mamulün 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun (11/1–c) Maddesi Kapsamında İhraç Kayıtlı Olarak Teslim Edilerek Aracılı İhracında Katma Değer Vergisi İadesi Uygulamasının Usûl ve Esasları Nelerdir?
SORU 109 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında, Katma Değer Vergisi Ödenerek Satın Alınan Eşdeğer Eşya Kullanılarak İmalât Yapılması ve İmal Edilen Mamulün İhraç Edilmesi ve Bunun Karşılığında Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Katma Değer Vergisi Yüklenilmeksizin Söz Konusu Girdi veya Eşdeğer Eşyasını Temin Etme Hakkı Kazanılması Durumunda Katma Değer Vergisi İade Uygulamasına İlişkin Usûl ve Esaslar Nelerdir?
SORU 110: Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Katma Değer Vergisi Ödenmeksizin Temin Edilen Hammaddeler Kullanılarak Üretilen Malların Katma Değer Vergisi Tahsil Edilerek Satılmak Suretiyle İhraç Ettirilmesi Alternatifine Yönelik Bir Engel Bulunmakta mıdır?
SORU 111 : Temsilci Firma Aracılığıyla İmalâtçı Firmaya Ait Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) ile Yurt Dışından Katma Değer Vergisi Ödenmeksizin Hammadde İthal Edilmesi ve Katma Değer Vergisi Yüklenilmeksizin İthal Edilen Hammadde Kullanılarak Üretilen Mamulün Katma Değer Vergisi Tahsil Edilerek Bir Başka İmalâtçı Firmaya Teslim Edilmesi ve İmalâtçı Firma Tarafından Katma Değer Vergisi Yüklenilerek Teslim Alınan Yarı Mamulün Nihai Mamul Üretiminde Kullanılması ve Üretimi Yapılan Nihai Mamulün 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11/1–a ve 11/1–c Maddesi Kapsamında Teslimlerinin Yapılması Durumunda Katma Değer Vergisi İade Talebinde Bulunulabilir mi? Söz Konusu Nihai Mamul Teslimine İlişkin Katma Değer Vergisinin İadesi Yapılabilir mi? Nihai Mamulün İmalâtçısı Firma Tarafından Alınan Yarı Mamulün Nihai Mamule Dönüştürülüp, Nihai Mamulün 11/1–c Maddesi Kapsamında Teslim Edilmesi Durumunda İade Edilecek Katma Değer Vergisinden, Yan Sanayici Firma Tarafından İthal Edilip Yarı Mamul Üretiminde Kullanılan Hammadde İçin Ödenmeyen Katma Değer Vergisinin Tenzil Edilebilmesi Mümkün Bulunmakta mıdır?
SORU 112 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Sahibi Mükelleflerin İhraç Kaydıyla Teslim Nedeniyle İade Edilecek Katma Değer Vergisinin Hesabında Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yurt Dışından Temin Edilen Malın Katma Değer Vergisinin Hesaplanarak İade Tutarından Tenzil Edilmesi Mümkün müdür? Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İthalatı Yapılan Malın İhraç Kaydıyla Teslime Konu Malın Bünyesine Giren Tutarının Hesaplanmasında 213 Sayılı Vergi Usûl Kanunu’nda Öngörülen Gerçek Maliyet Bedeli Ölçütü ile 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nda Öngörülen Gümrük Beyannamesi Üzerinde Yer Alan Gümrük İdaresince Tespit Edilen Malın İstatistikî veya Rayiç Bedeli Üzerinden Hesaplanan Katma Değer Vergisi Matrahı Ölçütünden Hangisinin Esas Alınması Gerekmektedir?
SORU 113 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Teslim Edilen Fonksiyonel Olarak ve Ticari Açıdan Bütünlük Arz Eden Birden Fazla Ürünün Birbirinden Bağımsız Olarak veya Birlikte Tesliminde Katma Değer Vergisi Oranına ve Tecil–Terkin Sistemine İlişkin Uygulama Nasıl Olmalıdır?
SORU 114 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Teslimi Yapılan Hammadde, Yardımcı Madde, Yarı Mamul, Mamul ve Ambalaj Malzemesinin İadesi Hâlinde Yapılacak İşlemler Nelerdir ve Belge Düzeni Nasıl Olmalıdır?
SORU 115 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Katma Değer Vergisinde Tecil–Terkin Sistemi Çerçevesinde İhracatın Yapıldığı Her Dönem İçin Ayrı Ayrı Yeminli Malî Müşavir (YMM) Raporu Düzenlenmesi Yerine Her Bir Dâhilde İşleme İzin Belgesi Bazında Tecil–Terkin Uygulaması Kapsamında Yapılan Tüm Alışları Kapsayacak Şekilde Tek Bir Rapor Düzenlenmesi Mümkün müdür?
SORU 116 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan Teslimlerde Satın Alınan Maddelerle İmal Edilen Malların Süresi İçinde İhraç Edildiğinin Tespiti Amacıyla Düzenlenecek Özel Amaçlı Yeminli Malî Müşavir Raporunun Süresinden Sonra İbraz Edilmesi Durumunda Uygulanacak Yaptırımlar Nelerdir?
SORU 117 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Satın Alınan Hammadde, Yardımcı Madde veya Yarı Mamulün Nihai Mamul Hâline Getirilerek İhraç Kayıtlı Teslimde Bulunulması Durumunda Tecil Terkin İşlemi İçin İhracatçı Tarafından Düzenlettirilecek Olan Yeminli Malî Müşavir Raporunda Sanayi Odası Tarafından Tanzim Edilen Fire Nispetlerinin Dikkate Alınması Gerekmekte midir?
SORU 118 : 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Uyarınca İthalat İstisnasına İlişkin Düzenleme Nasıldır?
SORU 119 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamındaki İşlemlerin 01/05/2014–15/02/2017 Tarihleri Arasında Katma Değer Vergisi Beyannamesinde Gösterilmesi/ Beyanı Farklılık Arz Etmekte midir?
SORU 120 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Üretilen Malların İhracatçılara Katma Değer Vergisi Tahsil Edilerek Teslim Edilmesi Mümkün müdür ve İade Tutarı Nasıl Hesaplanmaktadır?
SORU 121 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Teminat Uygulamasına İlişkin Usûl ve Esaslar Nelerdir?
SORU 122 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İkincil İşlem Görmüş Ürün Tesliminde Uygulanan Katma Değer Vergisi Oranı Nedir?
SORU 123 : 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Uyarınca İthalatta Matrahı Oluşturan Unsurlar Nelerdir ve Belge Düzeni Nasıl Olmalıdır?
SORU 124 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Kapsamında İthalat Vergileri Tanımı İçerisinde Yer Alan Katma Değer Vergisi Bakımından 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 234’üncü Maddesi Kapsamında İdarî Para Cezası Uygulaması Nasıldır?
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
VERGİ KANUNLARI
İkinci Kısım
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU
SORU 125 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Kapsamında Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na Ekli (I), (II), (III) ve (IV) Sayılı Listelerde Yer Alan Mallar Bakımından Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Vergileme Ölçüleri Nelerdir ve Teminat Uygulamasına İlişkin Usûl Esaslar Nasıl Belirlenmektedir?
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ndaki İthalat İstisnalarının (I) Sayılı Liste Bakımından Durumu
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ndaki İthalat İstisnalarının (II) Sayılı Liste Bakımından Durumu
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ndaki İthalat İstisnalarının (III) Sayılı Liste Bakımından Durumu
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ndaki İthalat İstisnalarının (IV) Sayılı Liste Bakımından Durumu
SORU 126 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İthal Edilen Akaryakıtın İhraç Edilecek Bir Motorlu Taşıtın Deposuna Yurt İçerisinde Konulması ya da Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında İthal Edilen İlk Dolum Yağının Motorlu Taşıtın Motoruna Yine Yurt İçerisinde Konulması Durumunda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Hesaplanacak mıdır?
SORU 127 : 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na Ekli (I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Malların Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İthal Edilmesi ve İthal Eden Tarafından İmalâtta Kullanılarak İmal Edilen Ürünlerin İhraç Edilmesi Durumunda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Hesaplanacak mıdır?
SORU 128 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan Teslimlere İlişkin 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu Düzenlemeleri Nelerdir/ İstisnalar ve Teminat Uygulaması Nasıl Olmalıdır?
SORU 129 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan Teslimlere İlişkin 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu Düzenlemeleri Nelerdir?
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
VERGİ KANUNLARI
Üçüncü Kısım
GİDER VERGİLERİ KANUNU
BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİ
SORU 130 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan İthalatın Finansmanı Amacıyla Banka Kredisi Kullanımına İlişkin Esaslar ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) Karşısındaki Durumu Nasıldır?
SORU 131 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Konusu Faaliyetle İlgili Olarak Yararlanılacak Vergi, Resim, Harç İstisnası Kapsamına Dâhil Diğer Belgeli İşlemler Nelerdir?
SORU 132 : Belgeli İhracat Kredilerinde İstisnayı Uygulayan Kurum ve Kuruluşların, Uygulanan Vergi, Resim ve Harç İstisnalarının Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) veya Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi (VRHİB) Üzerinde Kayıt Altına Alınma ve İlgilinin Bağlı Bulunduğu Vergi Dairesine Bildirim Yükümlülüğü Bulunmaktadır mıdır?
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
VERGİ KANUNLARI
Dördüncü Kısım
DAMGA VERGİSİ KANUNU
SORU 133 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İthalat ve Yurtiçi Alımlar Nedeniyle Düzenlenen Kâğıtlar İçin Damga Vergisi İstisna Uygulaması Nasıldır?
SORU 134 : Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler Açısından Sözleşme Taraflarının Birinin Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) ve Sözleşmenin Diğer Tarafının Vergi Resim Harç İstisna Belgesi (VRHİB) Sahibi Bulunması Durumunda Yurt içi Satış ve Teslimler Nedeniyle Düzenlenen Kâğıtlar İçin İstisna Uygulanabilir mi?
SORU 135 : Dâhilde İşleme İzni (Dİİ) / Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İthalata İlişkin Gümrük Giriş Beyannamesi ve İhracata İlişkin Gümrük Çıkış Beyannamelerinde Damga Vergisi İstisna Uygulaması Nasıldır?
SORU 136 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Mutemetlik Sözleşmesi Damga Vergisinden İstisna Bulunmakta mıdır?
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
VERGİ KANUNLARI
Beşinci Kısım
HARÇLAR KANUNU – TRAFİK HARCI
SORU 137 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İhraç Edilen Treyler Araçlarına Ait (D) Tipi Geçici Plaka İçin Trafik Harcı Ödenmesi Gerekmekte midir? «Dâhilde İşleme İzin Belgesi» (DİİB) Kapsamında Harçtan İstisna mıdır?
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
VERGİ KANUNLARI
Altıncı Kısım
213 SAYILI VERGİ USÛL KANUNU
SORU 138 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Çerçevesinde Yapılan İthalat Kapsamında «İthalat Vergileri» Olarak Değerlendirilen ve 4458 Sayılı Gümrük Kanunu Hükümlerine Tâbi Olan Vergilerin Yurt İçinden Temin Edilmesi Durumunda 213 sayılı Vergi Usûl Kanunu Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Usûl ve Esaslar ile 213 sayılı Vergi Usûl Kanunu ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu Arasındaki Farklar Nelerdir?
SORU 139 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan İthalatın «Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formunda (Form BA)» ve İhracatın (İhracat Taahhüdünün Yerine Getirilmesi) «Mal ve Hizmet Satımlarına İlişkin Bildirim Formunda (Form BS)» Bildirilmesine İlişkin Usûl ve Esaslar Nelerdir?
SORU 140 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamındaki İşlemlerin «Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form BA)» ile «Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formunun (Form BS)» Belirlenen Süreler İçinde Verilmemesi veya Eksik veya Hatalı Bildirimde Bulunulmasının Yaptırımı (Müeyyidesi) Bulunmakta mıdır?
SORU 141 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan İthalat ve İhracat İşlemleri İçin Gümrük Beyannamesine Eklenmesi Gereken Belgeler Nelerdir?
SORU 142 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında E–Fatura ve E–Defter Uygulamasına İlişkin Usûl ve Esaslar Nelerdir?
SORU 143 : 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Geçici 17’nci Maddesi Uyarınca 213 Sayılı Vergi Usûl Kanunu’nun «İhbarname» Kuralına Göre Vergi Ziyaı Cezalı Olarak «Alıcıdan» Tahsil Edilmesi Gereken Katma Değer Vergisi İçin Pişmanlık Hükümlerine Göre Beyanname Verme İmkânı Bulunmakta mıdır?
SORU 144 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan Hammadde, Yarı Mamul, İşletme Malzemesi ve Ambalaj Malzemesi İthalatlarında/Satın Alımlarında Gümrük Kıymeti ve Maliyet Bedeli Kavramları 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve 213 sayılı Vergi Usûl Kanunu Uyarınca Nasıl Belirlenmektedir?
SORU 145 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İthal Edilen Girdiler Kullanılarak İhraç Edilmek Amacıyla İmal Edilen Mamulün Maliyet Bedeli 213 Sayılı Vergi Usûl Kanunu Uyarınca Nasıl Belirlenmektedir?
SORU 146 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan Üretim Faaliyetine / İmalât Faaliyetine İlişkin Tutulacak Defter ve Belgeler Nelerdir?
SORU 147 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yan Sanayici Şeklinde Kullanılan Kavramın Vergi Kanunları Uyarınca Fason İmalâtçı Şeklinde Kullanılan Kavram İçerisinde Değerlendirilmesi Mümkün müdür?
SORU 148 : Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Uygulamasında Kullanılan Fire Tanımı ile 213 Sayılı Vergi Usûl Kanunu Uygulamasında Kullanılan Fire Tanımı ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulamasında Kullanılan Fire Tanımı Arasındaki Farklar Nelerdir?
SORU 149 : 213 Sayılı Vergi Usûl Kanunu Uyarınca Fire Tespit Şekli Nasıldır ve Fire Kavramına İlişkin Belge Düzeni Nasıl Olmalıdır?
SORU 150 : 213 Sayılı Vergi Usûl Kanunu’nda Fire Oranları Tespitine İlişkin Bir Düzenleme Var mıdır? Takdir Komisyonunun Fire Oranları Tespit Yetkisi Var mıdır?
SORU 151 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Vergi Kanunları Açısından Fire Kavramı ile Hurda, Üretim Artığı, Tâli Ürün Kavramları Arasındaki Farklar Nelerdir?
SORU 152 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İkincil İşlem Görmüş Ürün Hangi Hesaplarda İzlenmelidir?
SORU 153 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Kapasite Raporunun Önemi Nedir? Vergi Kanunları Açısından Ne Anlam İfade Etmektedir?
SORU 154 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Kapasite Raporu, Dâhilde İşleme İzin Belgesi, Gümrük Çıkış Beyannamesi ve Satış Faturasında Ürün Tanımları Açısından Özellik Arz Eden Durumlar Nelerdir?
SORU 155 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İhraç Edilen Ürünün Üretimi Sırasında Kullanılan Hammaddenin Birim Kullanımları Açısından Özellik Arz Eden Durumlar Nelerdir?
SORU 156 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında İthal Edilen Eşyaya Karşılık Yapılan İhracatın İthalat İçin Kullanılan Ölçü Biriminden Farklı Bir Ölçü Birimi Kullanılarak Yapılması Durumunda İhracat Miktarının İthalat Miktarının Altında Kalması Şeklinde Bir Sorun Yaşanmaması İçin Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?
SORU 157 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Taahhüt Edilen Miktardan Daha Fazla İhracat Yapmanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
KURUMLAR VERGİSİ KANUNU
TRANSFER FİYATLANDIRMASI YOLUYLA ÖRTÜLÜ KAZANÇ HÜKÜMLERİ İLE GÜMRÜK KANUNU TRANSFER FİYATLANDIRMASI HÜKÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
SORU 158 : Gümrük Mevzuatı Kapsamında Eşyanın Gümrük Kıymeti Tespit Yöntemleri Nelerdir?
SORU 159 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Grup Firmaları ile Gerçekleştirilen İthalat/İhracatın 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Uygulamasından Farkı Nedir?
SORU 160 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Grup Firmaları ile Gerçekleştirilen İthalat/İhracatın 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun Örtülü Sermaye Hükümleri Açısından Değerlendirilme Koşulları Nelerdir?
BEŞİNCİ BÖLÜM
GÜMRÜK KAÇAKÇILIĞI SUÇLARI VE CEZALARI
KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE KANUNU
SORU 161 : Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) Kapsamında Yapılan İhracat İşlemleri Hangi Durumlarda 213 Sayılı Vergi Usûl Kanunu, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu, 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu Kapsamında Suç Teşkil Edecektir?
SORU 162 : Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Yapılan İthalat ve İhracat İşlemleri Bakımından 213 Sayılı Vergi Usûl Kanunu, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu Kapsamında Suç Teşkil Eden Eylem İçin Zamanaşımı Kuralı Nasıl Uygulanmaktadır?
ALTINCI BÖLÜM
GÜMRÜK VERGİLERİ VE İDARÎ PARA CEZALARININ TAHAKKUK, TEBLİĞ VE TAHSİL ŞEKLİ
AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUN
SORU 163 : Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde Gümrük Vergilerinin Tahakkukunun Tebliğ Yöntemi Nasıl Olmalıdır?
SORU 164 : Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde İdarî Para Cezalarının Tebliğ Yöntemi Nasıl Olmalıdır?
SORU 165 : 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 201’inci Maddesinin “Süresi İçinde Ödenmeyen Kesinleşmiş Gümrük Vergileri Hakkında 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümleri Uygulanır.” Hükmü Kapsamında Gümrük Vergilerinin Tahsil Aşamasına İlişkin Tebliğ Yöntemi Nasıl Olmalıdır?
SORU 166 : 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Dâhilde Doğan Vergilerde Değerlendirilebilecek Olan Ticaret Sicilinden Terkin Edilen Şirketlerin Kanuni Temsilcilerinin Sorumluluğuna İlişkin 10’uncu Maddesinin Tüzel Kişiliğin Sona Ermesinden Önceki Döneme İlişkin Vergi ve Cezalarının Kanuni Temsilciler Adına Tarh Edilmesine İmkân Sağlayan Tasfiye Edilerek Tüzel Kişiliğin Ticaret Sicilinden Terkin Edilmesi Durumuna İlişkin Beşinci Fıkrası ve Tasfiye Dışındaki Bir Nedenle Tüzel Kişiliğin Ticaret Sicilinden Terkin Edilmesi Durumuna İlişkin Altıncı Fıkrasının Gümrük Vergisi Uyuşmazlıklarında Uygulanmasına İmkân Bulunmamakta mıdır?
SORU 167 : Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde Özel Hukuk Tüzel Kişilerinin Doğrudan Temsil Yoluyla Gümrük İdarelerinde İş Takibi Yapacak Kanuni Temsilcilerinin Gümrük Vergileri ve İdarî Para Cezalarının Ödenmesinden Sorumlulukları Nasıldır?
SORU 168 : Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde Özel Hukuk Tüzel Kişisi Olan Limited Şirketlerin Temsil Yetkisini Haiz Olmayan Ortaklarının Gümrük Vergileri ve İdarî Para Cezalarının Ödenmesinden Sorumlulukları Nasıldır?
SORU 169 : Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde Gümrük Müşavirinin Müşterek ve Müteselsil Sorumluluğunun Kapsamı ve Şartları Nelerdir? Gümrük Müşavirinin Müşterek ve Müteselsil Sorumluluğu Uyarınca Yapılacak Takibat Tahakkuk Aşamasına mı Tahsilat Aşamasına mı İlişkindir?
SORU 170 : Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde Gümrük Müşavirinin İştirak Durumunda Gümrük Vergilerinden (Vergi Tahsilatını Güvence Altına Almak ve Vergi Kaybını Önlemek Amacıyla) Gümrük Vergilerinin Ödenmesinden) Sorumluluğunun Şartları Nelerdir?
SORU 171 : Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde Gümrük Müşaviri Adına 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun İştirak Hükümleri Kapsamında İdarî Para Cezası Uygulanmasının Şartları Nelerdir?
SORU 172 : Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde Temsilci Aracılığıyla İthalat Yapılması Durumunda İthalata Aracılık Eden Temsilcinin Sorumluluğunun Kapsamı ve Şartları Nelerdir?
SORU 173 : Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde Geçici Olarak İthal Edilen Eşyaya Ait Olup, Giriş Esnasında, Tahakkuk Ettirilen Vergiler İçin Alınan Teminatların Kısmen veya Tamamen İade Edilmemiş Olması Durumunda Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Geçici Olarak Yurda Getirilen Eşyanın Süresinde Yurt Dışı Edilmemesi veya Gerçeği Yansıtmayan Belgelerle Yurt Dışı Edilmiş Gibi Gösterilmesi Suretiyle Dâhilde İşleme Rejim Şartlarının İhlal Edilmesi Durumunda, İthalat Vergilerinin Takip Yöntemi Nasıldır? Yapılacak İşlem Tahakkuk İşlemi, Vade Belirleme İşlemi ya da Teminatlı Alacaklarda Takip Şeklinde Tahsil İşlemi midir? Tahakkuk Zamanaşımı ve Tahsil Zamanaşımı Bulunmakta mıdır?
SORU 174 : Dâhilde İşleme Rejimi Çerçevesinde Geçici Olarak İthal Edilen Eşyaya Ait Olup, Giriş Esnasında, Tahakkuk Ettirilen Vergiler İçin Alınan Teminatların Kısmen veya Tamamen İade Edilmiş Olması Durumunda Dâhilde İşleme Rejimi Kapsamında Geçici Olarak Yurda Getirilen Eşyanın Süresinde Yurt Dışı Edilmemesi veya Gerçeği Yansıtmayan Belgelerle Yurt Dışı Edilmiş Gibi Gösterilmesi Suretiyle Dâhilde İşleme Rejim Şartlarının İhlal Edilmesi Durumunda, İthalat Vergilerinin Takip Yöntemi Nasıldır? Tahakkuk Zamanaşımı ve Tahsil Zamanaşımı Bulunmakta Mıdır?
EKLER
14 Eylül 2022 Tarih ve 31953 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2022/6) ile Değişik (Ek 1)
EK–I
14 Eylül 2022 Tarih ve 31953 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2022/6) ile Mülga (Ek–2/A)
EKONOMİK ETKİLİ GÜMRÜK REJİMLERİ BAŞVURU FORMU
DÂHİLDE İŞLEME REJİMİ İZNİ İÇİN BAŞVURU DEVAM FORMU
Mülga Ek–2/B
EKONOMİK ETKİLİ GÜMRÜK REJİMLERİ İZİN FORMU
6 Mart 2020 Tarih ve 31060 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği’nde (İhracat: 2006/12)” Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2020/2)” ile (Değişik Ek 3)
DÂHİLDE İŞLEME İZİN BELGELERİNİN KAPATILMASI İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER
14 Eylül 2022 Tarih ve 31953 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Teb–liğ (İhracat: 2022/6) ile Değişik 6 Mart 2020 Tarih ve 31060 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği’nde (İhracat: 2006/12)” Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2020/2)” ile (Değişik Ek 4)
DÂHİLDE İŞLEME İZNİNİN KAPATILMASI İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER
1 Ekim 2014 Tarih ve 29136 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği’nde (İhracat: 2006/12)” Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2014/5)” ile (Değişik Ek 5)
DÂHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ İLE İLGİLİ İHRACAT LİSTESİ
1 Ekim 2014 Tarih ve 29136 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği’nde (İhracat: 2006/12)” Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2014/5)” ile (Değişik Ek 6)
DÂHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ İLE İLGİLİ İTHALAT LİSTESİ
6 Mart 2020 Tarih ve 31060 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği’nde (İhracat: 2006/12)” Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2020/2)” ile (Değişik Ek 7)
DÂHİLDE İŞLEME İZNİ VERİLMEYECEK EŞYA LİSTESİ
1 Ekim 2014 Tarih ve 29136 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği’nde (İhracat: 2006/12)” Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2014/5)” ile (Değişik Ek 8)
TELAFİ EDİCİ VERGİ TABLOSU
1 Ekim 2014 Tarih ve 29136 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği’nde (İhracat: 2006/12)” Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2014/5)” ile (Değişik Ek 9)
İHRAÇ ÜRÜNLERİ İLE İLGİLİ HAMMADDE SARFİYAT TABLOSU
1 Ekim 2014 Tarih ve 29136 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan “Dâhilde İşleme Rejimi Tebliği’nde (İhracat: 2006/12)” Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2014/5)” ile (Kaldırılan Ek 10)
EK–II
Vadeli İthalatında KKDF Kesintisi Oranı % 0 (Sıfır) Olarak Belirlenen Mallar
İlgili Kavramlar
Kaynakça
KANUNLAR VE GEREKÇELER
Kanunlar
Kanun Tasarı Taslakları
Mülga Kanunlar
Kararlar
Yönetmelikler
Tebliğler
Sirküler
Genelge
Yazılar
Yargı Kararları
Resmî Gazete’den Takibi Gereken Durumlar
Barkod: 9789750288302
Yayınevi: Seçkin Yayıncılık
ISBN: 9789750288302
Dili: Türkçe
Basım Yeri: Ankara
Baskı Sayısı: 3. Baskı
Diğer:
Akbank
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
|
Garanti Bankası
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
|
Bütün Bankalar
1 Taksit |
10,50 |
|
Halkbank, DenizBank CardFinans, Citibank, HSBC Advantege, Bankasya |
|
İş Bankası
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
Maximum Kartlar: Maximum özellikli Ziraat Bankası kartlar |
|
Yapı Kredi
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
| |
|
|