Kitabın ilk bölümünde turizm ve turizm ile ilgili temel kavramlara, ikinci bölümünde konaklama işletmeleri konu edinilmiş ve özellikle muhasebe uygulamalarına geniş bir şekilde yer verilmiştir. Bununla birlikte bu bölümde konaklama işletmelerinin tanımı, tarihçesi, genel özellikleri, sınıflandırılması, organizasyon yapısı, müşteri hesaplarının tutulmasında kullanılan sistemler, fiyatlama, muhasebe sistemi, konaklama işletmelerindeki faaliyetlerin muhasebeleştirilmesi, bütçeleme, katma değer vergisi uygulaması, konaklama vergisi ve vergiyi doğuran olay, konaklama işletmelerinde denetim ile konaklama işletmelerinde muhasebe uygulama örneği de bulunmaktadır.
Kitabın üçüncü bölümünde seyahat işletmeleri ile ilgili teorik bilgilerin yanı sıra seyahat işletmelerinde uygulanan muhasebe işlemleri konu edinilmiştir. Bu bölümde de seyahat işletmelerinin tanımı, seyahat işletmelerinin tarihçesi, seyahat işletmelerinin sınıflandırılması ve özellikleri, seyahat işletmelerinde muhasebe sistemi, seyahat acentelerinde KDV, seyahat işletmelerinde vergiyi doğuran olay, seyahat işletmelerinde muhasebe uygulama örneğine yer verilmiştir.
Kitabın dördüncü ve son bölümünde ise yiyecek – içecek işletmeleri konu edinilmiş ve bu bölümde yiyecek içecek işletmeleri; ticari yiyecek - içecek işletmeleri, anlaşmalı (kontratlı) ya da endüstriyel yiyecek - içecek işletmeleri, yiyecek - içecek işletmelerinde muhasebe sistemi ve yiyecek - içecek işletmelerinde uygulama örneği ile muhasebe işlemleri daha açık hale getirilmiştir.
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ .........................................................................................................................iii
BİRİNCİ BÖLÜM
TURİZMİN TEMEL KAVRAMLARI
1.1. TURİZM.......................................................................................................... 1
1.2. TURİZMİN TARİHÇESİ................................................................................ 2
1.3. TURİST ........................................................................................................... 4
1.4. TURİZM İŞLETMELERİ ............................................................................... 5
1.5. ULUSLARARASI TURİZM .......................................................................... 7
1.5.1. Uluslararası Turizm Hareketleri ............................................................ 7
1.5.2. Uluslararası Turizmin Ekonomik Yönü ................................................ 9
İKİNCİ BÖLÜM
KONAKLAMA İŞLETMELERİ
2.1. KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN TANIMI...........................................11
2.2. KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN TARİHÇESİ ....................................11
2.3. KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ..................14
2.4. KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN SINIFLANDIRILMASI...................15
2.4.1. Faaliyet Sürelerine Göre Konaklama İşletmeleri...............................16
2.4.1.1. Devamlı Hizmet Veren Konaklama İşletmeleri...................16
2.4.1.2. Mevsimlik Hizmet Veren Konaklama İşletmeleri ...............16
2.4.2. Büyüklüklerine Göre Konaklama İşletmeleri ....................................16
2.4.3. Mevzuat Açısından Konaklama İşletmeleri.......................................17
2.4.3.1. Turizm İşletme Belgeli Konaklama İşletmeleri ...................17
2.4.3.2. Turizm İşletme Belgesiz Konaklama İşletmeleri.................18
2.4.4. Ulaştırma Araçları İle Bağlantılarına Göre Konaklama İşletmeleri ..18
2.4.5. Sunulan Hizmet Çeşidine Göre Konaklama İşletmeleri ....................18
2.4.6. Mülkiyet Durumuna Göre Konaklama İşletmeleri ............................19
2.4.7. Yerine Getirdikleri Konaklama İhtiyacına Göre Konaklama
İşletmeleri..........................................................................................19
2.5. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ORGANİZASYON YAPISI ..........19
2.5.1. Büyüklüklerine Göre Organizasyon Yapıları ....................................20
2.5.1.1. Büyük Konaklama İşletmelerinde Organizasyon Yapısı .....20
2.5.1.2. Orta Büyüklükte Konaklama İşletmelerinde
Organizasyon Yapısı ...........................................................22
2.5.1.3. Küçük Konaklama İşletmelerinde Organizasyon Yapısı .....24
2.5.2. Yönetsel Organizasyon Yapılarında Yer Alan Departmanlar............24
2.5.2.1. Faaliyet Departmanları ........................................................25
2.5.2.2. Hizmet Departmanları..........................................................27
2.6. MÜŞTERİ HESAPLARININ TUTULMASINDA KULLANILAN
SİSTEMLER................................................................................................29
2.6.1. Manuel Sistem...................................................................................29
2.6.2. Mekanik Sistem.................................................................................30
2.6.3. Bilgisayarlı Sistem.............................................................................31
2.7. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE FİYATLAMA.................................31
2.7.1. Konaklama İşletmelerinde Stokların Fiyatlaması..............................32
2.7.2. Konaklama İşletmelerinde Odaların Fiyatlaması...............................32
2.7.3. Konaklama İşletmelerinde Yiyeceklerin Fiyatlaması ........................32
2.7.4. Konaklama İşletmelerinde İçeceklerin Fiyatlaması...........................32
2.8. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MUHASEBE SİSTEMİ..................33
2.8.1. Konaklama İşletmeleri Muhasebesi...................................................33
2.8.2. Konaklama İşletmeleri Muhasebesinin Özellikleri............................33
2.8.3. Konaklama İşletmeleri Muhasebesinin Amaçları..............................34
2.8.4. Konaklama İşletmelerinde Kullanılan Defter ve Belgeler.................36
2.8.4.1. Konaklama İşletmelerinde Kullanılan Defterler .................36
2.8.4.2. Konaklama İşletmelerinde Kullanılan Belgeler...................36
2.8.4.2.1. Vergi Usul Kanunu'na Göre Kullanılan Belgeler............36
2.8.4.2.2. Konaklama İşletmesinin Faaliyetlerine
Göre Kullanılan Belgeler....................................37
2.8.5. Konaklama İşletmelerinde Tekdüzen Muhasebe Sistemi ..................43
2.8.6. Konaklama İşletmelerinde Tek Düzen Hesap Planı ..........................44
2.8.6.1. Gelir Tablosu Hesapları .......................................................44
2.8.6.1.1. Gelir Hesapları ....................................................44
2.8.6.1.2. Gider Hesapları ...................................................45
2.8.6.2. Maliyet Hesapları.................................................................46
2.9. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDEKİ FAALİYETLERİN
MUHASEBELEŞTİRİLMESİ.....................................................................51
2.9.1. Malzeme Hareketlerinin Muhasebeleştirilmesi..................................51
2.9.1.1. Satın Alma ............................................................................53
2.9.1.2. Teslim Alma ........................................................................54
2.9.1.3. Depolama..............................................................................54
2.9.1.4. Malzeme Çıkarma ...............................................................55
2.9.1.5. Stok Kontrolü .......................................................................55
2.9.1.6. Stoklar ve Stok Kartları ........................................................55
2.9.1.6.1. Basit Ortalama Maliyet Yöntemi..........................56
2.9.1.6.2. Hareketli (Ağırlıklı) Ortalama Maliyet Yöntemi ..57
2.9.1.6.3. İlk Giren İlk Çıkar Yöntemi (FİFO) ....................57
2.9.1.6.4. Son Giren İlk Çıkar Yöntemi (LİFO) ..................57
2.9.2. Gelirlerin Muhasebeleştirilmesi.........................................................63
2.9.2.1. Oda Gelirleri ve Muhasebeleştirilmesi .................................63
2.9.2.2. Yiyecek Gelirleri ve Muhasebeleştirilmesi...........................66
2.9.2.3. İçecek Gelirleri ve Muhasebeleştirilmesi .............................67
2.9.2.4. Diğer Faaliyet Gelirleri ve Muhasebeleştirilmesi .................68
2.9.3. Giderlerin Muhasebeleştirilmesi........................................................70
2.9.3.1. Oda Maliyetleri ve Muhasebeleştirilmesi .............................70
2.9.3.2. Yiyecek Malzemeleri Maliyetleri ve Muhasebeleştirilmesi..71
2.9.3.3. İçecek Malzemeleri Maliyetleri ve Muhasebeleştirilmesi.....73
2.9.3.4. İşçilik Giderleri ve Muhasebeleştirilmesi .............................75
2.9.3.5. Amortisman Giderleri ve Muhasebeleştirilmesi ...................79
2.9.3.5.1. Normal Amortisman Yöntemi..............................83
2.9.3.5.2. Azalan Bakiyeler Yöntemi ...................................85
2.9.3.5.3. Fevkalade (Olağanüstü) Amortisman Yöntemi ....88
2.9.3.5.4. Madenlerde Amortisman......................................88
2.9.3.5.5. Amortisman Kayıt Yöntemleri .............................88
2.9.3.5.6. Maddi Duran Varlıklarda Maliyet Arttırıcı
Giderlerin Amortismanı ....................................... 90
2.9.3.5.7. İthal Edilen Ancak Borcu Ödenmemiş Olan Duran Varlıklarda Amortisman
Uygulaması ....92
2.9.3.5.8. Amortismana Tabi Duran Varlıkların Satışı.........94
2.9.3.5.9. Maddi Duran Varlıklarda Sigorta Tazminatı .......97
2.9.3.5.10. Maddi Duran Varlıklarla İlgili Özel Durumlar...98
2.9.3.6. Araştırma Geliştirme Giderleri ve Muhasebeleştirilmesi .. 101
2.9.3.7. Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri ve
Muhasebeleştirilmesi ........................................................ 102
2.9.3.8. Genel Yönetim Giderleri ve Muhasebeleştirilmesi ........... 103
2.9.3.9. Finansman Giderleri ve Muhasebeleştirilmesi .................. 103
2.10. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE BÜTÇELEME ........................... 104
2.10.1. Bütçelemenin Temel Amaçları.................................................... 104
2.10.2. Bütçelemenin Yararları ve Sınırları............................................. 105
2.10.3. Bütçeleme Çeşitleri ..................................................................... 105
2.10.4. Genel İşletme Bütçesi.................................................................. 106
2.10.5. Departman Gelirlerinin Bütçelenmesi ......................................... 106
2.10.5.1. Oda Gelirlerinin Bütçelenmesi..................................... 107
2.10.5.2. Yiyecek-İçecek Gelirlerinin Bütçelenmesi .................. 108
2.10.5.3. Yardımcı Departman Gelirlerinin Bütçelenmesi.......... 109
2.10.6. Departman Giderlerinin Bütçelenmesi ........................................ 109
2.10.6.1. Oda Giderlerinin Bütçelenmesi.................................... 109
2.10.6.2. Yiyecek-İçecek Giderlerinin Bütçelenmesi.................. 110
2.10.6.3. Yardımcı Departman Giderlerinin Bütçelenmesi......... 110
2.10.6.4. İşçilik Giderlerinin Bütçelenmesi ................................ 110
2.10.6.5. Diğer Giderlerin Bütçelenmesi .................................... 111
2.11. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ ..... 111
2.11.1. Geceleme Hizmetlerinde KDV Uygulaması ............................... 114
2.11.2. Kullanılan Alkollü İçecekler Dolayısıyla Yüklenilen KDV ....... 114
2.12. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE KONAKLAMA VERGİSİ ........ 116
2.13. YABANCI PARALARIN DEĞERLEMESİ .......................................... 117
2.14. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE DENETİM ................................. 118
2.15. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MUHASEBE UYGULAMA
ÖRNEĞİ ................................................................................................. 119
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
SEYAHAT İŞLETMELERİ
3.1. SEYAHAT İŞLETMELERİNİN TANIMI ........................................................ 129
3.2. SEYAHAT İŞLETMELERİNİN TARİHÇESİ................................................... 129
3.3. SEYAHAT İŞLETMELERİNİN SINIFLANDIRILMASI VE ÖZELLİKLERİ 130
3.3.1. Seyahat Acenteleri ................................................................................... 130
3.3.1.1. Seyahat Acentelerinin Görevleri.................................................. 131
3.3.1.2. Seyahat Acentelerinin Organizasyon Yapısı ............................... 132
3.3.1.3. Seyahat Acentelerinin Sınıflandırılması ..................................... 135
3.3.1.3.1. A Grubu Seyahat Acenteleri........................................ 135
3.3.1.3.2. B Grubu Seyahat Acenteleri........................................ 136
3.3.1.3.3. C Grubu Seyahat Acenteleri........................................ 137
3.3.1.4. Seyahat Acenteleri Tarafından Düzenlenen Belgeler .................. 137
3.3.2. Tur Operatörleri ........................................................................................ 138
3.3.2.1. Tur Operatörlerinin Görevleri...................................................... 139
3.3.2.2 Tur Operatörleri Organizasyon Yapısı......................................... 140
3.3.2.3. Tur Operatörleri Sınıflandırılması .............................................. 141
3.3.2.3.1. Yerel Tur Operatörleri ................................................ 141
3.3.2.3.2. Yabancı Tur Operatörleri ........................................... 141
3.3.3. Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Arasındaki Farklar ..................... 142
3.4. SEYAHAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE SİSTEMİ................................ 142
3.4.1. Seyahat İşletmelerinde Muhasebe Sisteminin Önemi............................... 142
3.4.2. Seyahat İşletmelerinde Tek Düzen Hesap Planı ....................................... 143
3.4.3. Seyahat İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları...................................... 148
3.4.3.1. Gelirlerin Muhasebeleştirilmesi................................................... 148
3.4.3.1.1. Tur Hizmet Gelirlerinin Muhasebeleştirilmesi............ 148
3.4.3.1.2. Transfer Gelirlerinin Muhasebeleştirilmesi................. 151
3.4.3.1.3. Bilet Satış Komisyonu Gelirlerinin
Muhasebeleştirilmesi................................................... 151
3.4.3.1.4. Toplantı, Kongre, Konferans Gelirleri ve
Muhasebeleştirilmesi.................................................. 157
3.4.3.1.5. Diğer Gelirlerinin Muhasebeleştirilmesi..................... 157
3.4.3.2. Giderlerin Muhasebeleştirilmesi.................................................. 159
3.4.3.2.1. Malzeme Giderleri ve Muhasebeleştirilmesi............... 159
3.4.3.2.2. İşçilik Giderleri ve Muhasebeleştirilmesi ................... 160
3.4.3.2.3. Diğer Giderler ve Muhasebeleştirilmesi ..................... 164
3.5. SEYAHAT ACENTELERİNDE KDV............................................................... 168
3.5.1. KDV Tevkifatı.......................................................................................... 169
3.5.2. Her Şey Dahil Sistemde Otel İle Acente Arasındaki Fatura İlişkisi......... 169
3.5.3. Hac Organizasyonunda KDV................................................................... 170
3.5.4. Yurtdışından Gelen Turistlere Türkiye’de Verilen Hizmetler.................. 171
3.6. SEYAHAT İŞLETMELERİNDE VERGİYİ DOĞURAN OLAY ..................... 172
3.7. SEYAHAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE UYGULAMA ÖRNEĞİ ........ 172
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
YİYECEK - İÇECEK İŞLETMELERİ
4.1. TİCARİ YİYECEK-İÇECEK İŞLETMELERİ .................................................. 191
4.1.1. Geleneksel (Full Service) Restoranlar...................................................... 193
4.1.1.1. Lüks Restoranlar......................................................................... 193
4.1.1.2. Mom ve Pop Restoranlar............................................................ 193
4.1.1.3. Büyük Ölçekli Restoranlar ......................................................... 194
4.1.2. Özellikli (Specialty) Restoranlar .............................................................. 194
4.1.2.1. Çabuk Yemek Sunan (Fast Food) Restoranlar............................ 194
4.1.2.2. Diğer Özellikli Restoranlar......................................................... 195
4.1.2.3. İşletme Dışı (Outdoor Catering) Yiyecek-İçecek Hizmetleri ..... 196
4.1.2.4. Uçak, Gemi ve Trenlerde Yiyecek-İçecek Hizmetleri................ 196
4.2. ANLAŞMALI (KONTRATLI) YA DA ENDÜSTRİYEL
YİYECEK-İÇECEK İŞLETMELERİ................................................................. 197
4.2.1. Sanayi İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Hizmetleri ................................... 198
4.2.2. Okullarda Yiyecek-İçecek Hizmetleri ..................................................... 198
4.2.3. Hastanelerde Yiyecek-İçecek Hizmetleri ................................................ 199
4.2.4. Üniversite Kurumlarında Yiyecek-İçecek Hizmetleri ............................. 199
4.2.5 Askeri Birliklerde Yiyecek-İçecek Hizmetleri ........................................ 200
4.3. YİYECEK-İÇECEK İŞLETMELERİNDE MUHASEBE SİSTEMİ ................. 201
4.3.1. Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Muhasebe Sisteminin Önemi .................. 201
4.3.2. Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Tek Düzen Hesap Planı........................... 201
4.3.3.Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları .......................... 206
4.3.3.1. Gelirlerin Muhasebeleştirilmesi................................................... 206
4.3.3.2. Giderlerin Muhasebeleştirilmesi .................................................. 208
4.3.3.2.1. Malzeme Giderleri ve Muhasebeleştirilmesi............... 208
4.3.3.2.2. İşçilik Giderleri ve Muhasebeleştirilmesi ................... 209
4.3.3.2.3. Diğer Giderler ve Muhasebeleştirilmesi ..................... 211
4.3.3.3. Yiyecek İçecek İşletmelerinde KDV .......................................... 212
4.4. YİYECEK-İÇECEK İŞLETMELERİNDE MUHASEBE
UYGULAMA ÖRNEĞİ..................................................................................... 212
KAYNAKÇA............................................................................................................ 218
Barkod: 9786052543825
Yayınevi: Detay Yayınevi
ISBN: 9786052543825
Dili: Türkçe
Basım Yeri: Ankara
Baskı Sayısı: 1. Baskı
Diğer:
Akbank
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
|
Garanti Bankası
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
|
Bütün Bankalar
1 Taksit |
10,50 |
|
Halkbank, DenizBank CardFinans, Citibank, HSBC Advantege, Bankasya |
|
İş Bankası
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
Maximum Kartlar: Maximum özellikli Ziraat Bankası kartlar |
|
Yapı Kredi
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
| |
|
|
|
|