Vergi Ceza Hukukunda
Defter, Kayıt ve Belgeleri Gizleme, Sahte Belge Düzenleme ve Kullanma Suçları
Konu Anlatımları • VUK İlgili Madde Açıklamaları • Yasal Değişiklikler • Yargıtay Kararları
Defter, kayıt ve belge gizleme, sahte belge düzenleme ve sahte belge kullanma suçları en sık karşılaşılan vergi kaçakçılığı suçlarındandır. Suç konusu eylemlerin teknik niteliği ve karmaşıklığı farklı yorumlara, sübut sorunlarına ve uygulama hatalarına neden olmaktadır. Uygulamaya dair sorunların aşılması ve her olayda maddi gerçeğe ulaşılarak ceza sorumluluğunun saptanmasında genel ceza hukuku ilkeleri, vergi hukuku ve vergi ceza hukukuna özgü kavram ve özelliklerin birlikte değerlendirilmesi son derece önemlidir.
Kitap; defter, kayıt ve belge gizleme ile sahte belge düzenleme ve kullanma suçlarını Yargıtay kararları ve son yasal değişiklikler ışığında tüm yönleriyle inceleyerek uygulamaya açıklık kazandırmak amacını taşımaktadır.
Kitap kapsamında defter, kayıt ve belge gizleme ile sahte belge düzenleme ve sahte belge kullanma suçlarının unsurları, sübuta ilişkin yapılması gereken tespit ve araştırmalar, yargılama süreci ve usulündeki özellikli durumlar, görevli mahkeme, suçun özel görünüş halleri, konu anlatımları ve yargı içtihatları ile birlikte incelenmiştir.
Ayrıca, 7338 sayılı Kanun ile esas itibarıyla vergi incelemesinin yapılacağı yere dair değişikliğin defter, kayıt ve belge gizleme suçuna etkileri, 7394 sayılı Kanun ile her üç suç için kanunda öngörülen ceza yaptırımı, belirli koşullar altında uygulanabilecek ceza indimi, dava şartı ve zincirleme suç uygulamasına dair yeni düzenlemeler, vergi ihtisas mahkemelerinin kuruluşu gibi önemli gelişmeler irdelenerek en iyi uygulamaya dair öneriler sunulmuştur.
Konu Başlıkları
Suç Unsurları: Fail ve Mağdura İlişkin Tespitler
Sübut Araştırmaları
Faturalara Ulaşılması Sorunu
Vergi Suçlarına Özgü Arama
Vergi Suçlarında Tebligat
İbraz Yeri, Süresi, İbrazdan Kaçınma
İçtima ve Zincirleme Suç
Etkin Pişmanlık
7338 ve 7394 Sayılı Kanun Değişiklikleri
Yargılama Usulü, Yaptırım, Görevli Mahkeme
Dava Şartı
Yargılamada Özellikli Durumlar
Lehe Değerlendirme Usulü