Şirketler Hukuku Şerhi’ nin bu 4. baskısında yapılan değişikliklerin tek tek sayılamayacak kadar çok olduğunu önemle belirtirken, anılmaya değer de lege lata ve de lege feranda perspektifinden önemli yenilikleri başlıklar halinde şöyle verebilirim.
1. TTK’daki değişiklikler: 27.12.2020 tarihli ve 7262 sayılı Kanunla, TTK’nun, gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imzaya yetkili olanların ticaret siciline tesciline ilişkin m. 40/2; ticari defterle ilgili m. 64/4; genel kurulda oy kullanacak kişilerle ilgili m. 415/2; GK toplantısında hazır bulunanlar listesine ilişkin m. 417/1 ve 2 ve 5. fıkraları: kapalı tip anonim şirketlerde hamiline yazılı pay senetlerinde şirkete ve üçüncü kişilere karşı yetkili olmaya ilişkin m. 426/2: kapalı tip anonim şirketlerde hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılması ve MKK’ya bildirime ilişkin m. 486/2; kapalı tip anonim şirketlerde hamiline yazılı pay senetlerinin devrine ilişkin m. 489 ve cezai sorumluluğa ilişkin m. 562. hükümleri ve 7263 sayılı Kanunla, kamu kurum ve kuruluşları tarafından, ticaret siciline tescil olunan temsile yetkili kişiler ile bunların temsil şekilleri hakkında ticaret sicili kayıtlarına ilişkin olarak TTK ‘nın 373. maddesine eklenen 3. fıkrası, kitaptaki ilgili yerlere eklenmiştir.
2. Genişletilen konular. Anonim şirketlerde, hemen hemen her konu yeniden incelenmiş ve ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Bu bağlamda; yönetim kurulunun m. 367/1 uyarınca yönetim yetkisinin devri (Übertragung der Geschäftsführung), m. 370/2 temsil yetkisinin devri (Delegation); anonim şirket nama yazılı pay veya pay senetlerinin devriyle ilgili m. 492 vd. daki bağlam hükümleri (Vinkulierung); esas sözleşmede yer alan ön alım hakkı (Vorkaufsrecht) ve öncelik hakkı (Vorhandrecht); anonim şirketin ve paysahiplerinin uğradığı zararlar nedeniyle YK üyeleri ve yöneticilere karşı açılan hukuki sorumluluk davaları; mali ve idari yönden ibra konuları yüksek yargı kararları eşliğinde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Limited şirketlerde ortakların bilgi alma ve inceleme hakkı ile özel denetim isteme; müdürlerin haklı sebeplerle görevden alınması; çıkma ve çıkarılma gibi tartışmalı konular, İsviçre-Türk hukukundaki bilimsel öğretideki görüşler ve yargısal içtihatlar çerçevesinde ayrıntılı şekilde incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
3. Yenilikler. Yenikler, başlıklar halinde şöyle sayılabilir: Alman ve İsviçre hukuka nazaran Türk hukukunda henüz kavramsal düzeyde incelenen Anonim şirketlerde yönetim kurulunun; limited şirketler müdürlerin “uyum” (Compliance) sorumluluğunun koşulları, buna ilişkin olaylar, İsviçre, Türk ve Alman hukukundaki düzenlemeler ile doktrindeki görüşler ve yüksek mahkeme kararlar eşliğinde detaylı olarak incelenmiştir.
4. Anonim şirketlerde yönetim kurulu (YK) üyelerinin hukuki sorumluluğuna ilişkin öğretideki görüşlerin yanı sıra, bu sorumluluğa ilişkin en çok dava açılan konular ve sorumluluk davalarında kusuru ispatla kimin yükümlü olduğu konusu İsviçre Federal Mahkemesinin ve Yargıtay’ın 2021 tarihli yeni kararı doğrultusunda kapsamlı şekilde incelenmiş ve kitaba işlenmiştir.
5. Yönetim kurulu üyelerinin aleyhine açılan sorumluluk davalarında mahkemelerin, yönetim kurulunun aldığı “iş insanı kararı” nın (Business Judgment Rule) yargısal denetime tabi tutulmaması veya ihtiyatla yaklaşılmasına ilişkin anlayış ve bunun nedenini teşkil eden “geriye bakış hatası” (“Rückschaufehler” «Hindsight Bias») daha ayrıntılı olarak incelenmiştir.
6. Yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilere karşı açılacak hukuki sorumluluk davalarından önce arabulucuya gidilmesi şartı ve gidilmesine gerek olmayan davalar kanun ve literatür eşliğinde incelenmiştir.
7. Yönetim kurulunun üst gözetim görevine ilişkin TTK m. 375/1-e hükmündeki üst gözetime ilişkin uyum (Compliance) görevi ve sorumluluğu ile yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerin TTK m. 553 vd. hükümlerindeki hukuki sorumluluğu arasındaki farklılıklar ve yönetim kurulunun üyelere rücu durumu da ortaya konulmuştur.
8. TTK’da yer almasına rağmen Türk öğretisinde hiç tartışılmayan, hatta uygulamada da hemen hemen hiç rastlanmayan anonim şirketin iflasında alacaklıların ve paysahiplerinin YK üyelerine karşı açacakları sorumluluk davasının hukuki niteliğinin temeline ilişkin İsviçre Federal Mahkemesinin görüşünü üç kez değiştirdiği ve son olarak “Raschein teorisi”nin benimsediğine ilişkin içtihatları ve bilimsel öğretideki görüşler ayrıntılı olarak incelen ve ortaya konulmuştur.
9. Halka açık anonim şirketlerde, şirketin başlangıçta tek olan kâr etme amacının, artık “üçlü kâr ilkesi” ne (Triple-Bottom- Line) ilişkin “amaç değişikliği” ve “kurumsal sosyal sorumluluk” (Corporate Social Responsibility), paysahipliğinin değerinin artırılması (Shareholder-Value) konseptinden, “paylaşılan değer yaratmak” (Creating Shared-Value) konseptine geçiş teorisi, yabancı öğretideki görüşler çerçevesinde incelenmiştir.
10. Küresel düzeyde faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerin merkezi yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerinin, yabancı ülkelerdeki yavru şirketlerinin, hatta bunların tedarikçilerinin hukuka aykırı eylem ve işlemlerinden, özen yükümü çerçevesinde sorumlu olup olmadıklarına ilişkin tartışmalara, mahkeme kararları ve yeni yasal düzenlemelerle ilgili çalışmalara geniş şekilde yer verilmiştir.
11. Bazı Avrupa ülkelerinde güncel olan nama yazılı payları belirli süre elinde tutan paysahiplerine, diğer paylara nazaran daha fazla kâr payı verilmesine ilişkin “sadakatli pay” (Loyalitätsaktie) veya “sadakatli hissedarlar” (Loyalitätsaktionäre) konusu da, öğretideki görüşler ve çeşitli Avrupa ülkelerdeki uygulama incelenmiştir.
12. Son yıllarda birçok Avrupa ülkesinde anonim şirketlerin anonim şirketlerin yönetim organında uygulanan “kadın kotası” na (Frauenquote) ilişkin düzenlemeler ve uygulamalar, Türk uygulaması da dikkate alınarak ayrıntılı olarak incelenmiştir.
13.Tüzel kişilerin adli yardımdan yararlanma imkânı ve bunun koşulları, İsviçre-Türk hukukundaki görüşler ve yüksek mahkeme kararları dikkate alınarak ortaya konulmuştur.
14. Limited şirketlerde azınlık paysahiplerinin denetime ve özel denetim istemine ilişkin TTK m. 635/1’de anonim şirketlere yapılan atfın uygun olup olmadığı, mehaz kanundaki ve TTK’daki düzenlemeler ışığında incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
İçindekiler
XVII
İÇİNDEKİLER
CİLT I
ÖNSÖZ........................................................................................................................
İÇİNDEKİLER...........................................................................................................
BİBLİYOGRAFYA....................................................................................................
KISALTMALAR........................................................................................................
GİRİŞ
ŞİRKET DERNEK VAKIF KAVRAMLARI
§ 1. ORTAKLIK KAVRAMI VE DİĞER KURUMLAR
I. GENEL OLARAK TOPLULUKLAR......................................................... 3
II. ŞİRKET, DERNEK VE VAKIF KAVRAMLARI ..................................... 4
III. ADÎ ORTAKLIK TEMELİNE DAYALI
ORTAKLIK ÇEŞİTLERİ ............................................................................ 8
A. İÇ ORTAKLIK (İNNENGESELLSCHAFT)........................................... 8
B. DIŞ ORTAKLIK (AUSSENGESELLSCHAFT) ................................... 12
C. GİZLİ ORTAKLIK (STİLLE GESELLSCHAFT) ................................ 14
IV. ŞİRKET TÜRLERİ.................................................................................... 14
A. ADÎ ŞİRKET TİCARET ŞİRKETİ.................................................... 14
B. ŞAHIS ŞİRKETİ SERMAYE ŞİRKETİ............................................ 16
BİRİNCİ BÖLÜM
ADÎ ORTAKLIK
§ 2. ADÎ ORTAKLIĞIN KURULUŞU VE TÜRLERİ
I. GENEL OLARAK ...................................................................................... 21
II. ADÎ ORTAKLIĞIN TANIMI VE UNSURLARI..................................... 21
A. SÖZLEŞME ........................................................................................... 22
1. Şekil Serbestisi................................................................................. 25
2. Şeklin Zorunlu Olduğu Haller ......................................................... 26
a. İradî Şekil.................................................................................. 26
b. Resmi Şekil ............................................................................... 27
i. Taşınmaz Malın Adi Şirkete Sermaye Olarak
Konulması .......................................................................... 27
İçindekiler
XVIII
ii. Motorlu Taşıt Araçlarının Adi Ortaklığa Sermaye
Olarak Konulması .............................................................. 27
iii. Sınai Mülkiyet Hakkının Adi Şirkete Sermaye Olarak
Konulması .......................................................................... 28
B. KİŞİ ........................................................................................................ 29
C. MÜŞTEREK AMAÇ.............................................................................. 30
1. Genel Olarak.................................................................................... 30
2. İktisadi Amaç Kavramının Anlam ve Kapsamı ............................... 31
D. SERMAYE............................................................................................. 32
1. Sermaye Olarak Konulabilecek Değerler ........................................ 33
2. Katılma Paylarının Nakdî Değerlerinin Tespiti ............................... 33
3. Şekle İlişkin Usul............................................................................. 34
E. MÜŞTEREK AMAÇ DOĞRULTUSUNDA
BİRLİKTE ÇALIŞMA (AFFECTİO SOCİETATİS)............................. 36
III. ADİ ORTAKLIĞIN KÂRA KATILMALI ÖDÜNÇ
SÖZLEŞMESİNDEN FARKI.................................................................... 37
IV. ADİ ORTAKLIĞIN TİCARÎ İŞLETME İŞLETİP
İŞLETEMEYECEĞİ SORUNU ................................................................ 39
V. ADÎ ORTAKLIĞIN KURULUŞU............................................................. 41
VI. ADÎ ORTAKLIK TEMELİNE DAYALI
ORTAKLIK TÜRLERİ.............................................................................. 44
A. AÇIK (ALENÎ) ADÎ ŞİRKET................................................................ 45
B. GİZLİ ADÎ ORTAKLIK ........................................................................ 45
C. ORTAK GİRİŞİM (JOINT VENTURE)................................................ 46
D. ORTAK GİRİŞİMİN VERGİ HUKUKU
AÇISINDAN DURUMU ....................................................................... 48
E. KONSORSİYUM................................................................................... 49
VII. İSVİÇRE HUKUKUNDA ADİ ORTAKLIĞA İLİŞKİN
TASFİYE HÜKÜMLERİNİN EVLİLİK DIŞI BİRLİKTE
YAŞAMANIN SONA ERMESİNDE UYGULANMASI ......................... 49
VIII. İSVİÇRE FEDERAL MAHKEMESİNİN KONUYA
İLİŞKİN 25.6.1982 TARİH VE 108 II 204 SAYILI KARARI...................... 50
IX. KURULUŞ BAKIMINDAN ADÎ ORTAKLIK ........................................ 58
A. İRADİ ADÎ ORTAKLIK........................................................................ 58
B. KANUNİ ADÎ ORTAKLIK................................................................... 58
X. FAALİYET KONULARINA GÖRE ADİ ORTAKLIK.......................... 59
İçindekiler
XIX
§ 3. ADÎ ORTAKLIKTA İÇ İLİŞKİLER
I. GENEL OLARAK ...................................................................................... 61
II. ORTAKLIK İLİŞKİNİN TESPİTİ DAVASI
AÇILMA SORUNU .................................................................................... 61
III. ORTAKLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ ................................................... 63
A. SERMAYE BORCUNU İFA YÜKÜMÜ .............................................. 63
1 Sermaye Borcunun Niteliği ve Actio Pro Socio Davası .................. 63
2. Ortakların Sermaye Koyma Borcunda Karşılılık
İlkesinin Geçerli Olup Olmadığı Sorunu ......................................... 66
B. ZARARA KATILMA YÜKÜMÜ ......................................................... 73
1. Şirket Alacaklılarına Karşı Sorumluluk........................................... 73
2. Zarara Katılmaya İlişkin Kurallar.................................................... 74
C. GİDERLERE VE DİĞER ORTAĞIN YAPTIĞI İŞLERE
KATILMA YÜKÜMÜ........................................................................... 74
D. ORTAKLIĞI YÖNETME YÜKÜMÜ................................................... 75
E. ÖZEN YÜKÜMÜ .................................................................................. 75
F. REKABET ETMEME YÜKÜMÜ......................................................... 76
IV. ORTAKLARIN HAKLARI ....................................................................... 76
A. KÂR PAYI HAKKI ............................................................................... 76
B. TASFİYE PAYI HAKKI........................................................................ 78
C. ÜCRET, FAİZ, AVANS VE MASRAFLARI
İSTEME HAKKI.................................................................................... 81
D. YÖNETİM VE İTİRAZ HAKKI............................................................ 81
E. DENETİM HAKKI ................................................................................ 82
V. ORTAKLIĞIN YÖNETİMİ ..................................................................... 82
VI. ORTAKLIK İŞLERİNİ İNCELEME HAKKI......................................... 84
VII. ORTAKLIK KATILIM PAYININ DEVRİ.............................................. 85
VIII. ORTAKLIKTAN ÇIKMA VE ÇIKARILMA.......................................... 86
§ 4. ADÎ ORTAKLIKTA DIŞ İLİŞKİLER
I. TEMSİL ....................................................................................................... 89
II. TEMSİLİN ÇEŞİTLERİ ............................................................................ 90
A. DOĞRUDAN TEMSİL.......................................................................... 90
B. DOLAYISIYLA TEMSİL...................................................................... 90
C. YETKİSİZ TEMSİL............................................................................... 90
İçindekiler
XX
III. TEMSİL YETKİSİNİN SONA ERMESİ VE SONUÇLARI .................. 91
IV. ORTAKLIK MALLARI............................................................................. 93
A. TÜRK HUKUKUNDA .......................................................................... 93
B. İSVİÇRE VE ALMAN HUKUKUNDA................................................ 93
§ 5. ADÎ ORTAKLIĞIN SONA ERMESİ
I. SONA ERME HALLERİ ........................................................................... 95
A. ORTAK AMACIN GERÇEKLEŞMESİ VEYA
GERÇEKLEŞMESİNİN İMKÂNSIZ DURUMA GELMESİ.................... 95
B. ORTAKLARDAN BİRİNİN ÖLÜMÜ .................................................. 95
C. ORTAKLARDAN BİRİNİN TASFİYE PAYI HAKKINDA
CEBRİ İCRA UYGULANMASI, ORTAĞIN İFLÂSI
VEYA KISITLANMASI........................................................................ 96
D. ORTAKLARIN OYBİRLİĞİ KARARIYLA ........................................ 97
E. ORTAĞIN SERMAYE BORCUNU ÖDEMEMESİ ............................. 97
F. SÜRENİN SON BULMASI................................................................... 98
G. BİR ORTAĞIN FESİH BİLDİRİMİNDE BULUNMASI ..................... 98
H. MAHKEME KARARIYLA FESİH....................................................... 99
II. SONA ERMENİN HÜKÜMLERİ ........................................................... 100
III. TASFİYE ................................................................................................... 101
IV. TASFİYE USULÜ..................................................................................... 104
V. ZAMANAŞIMI......................................................................................... 106
İKİNCİ BÖLÜM
TİCARET ŞİRKETLERİ HAKKINDAKİ
GENEL HÜKÜMLER
§ 6. GENEL HÜKÜMLER VE KARŞILAŞTIRMALI
HUKUK AÇISINDAN ŞİRKET TÜRLERİ
I. GENEL HÜKÜMLERE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER ......................... 111
A. TERMİNOLOJİ.................................................................................... 111
B. MADDÎ ANLAMDAKİ DEĞİŞİKLİKLER........................................ 111
II. GENEL HÜKÜM KAVRAMI VE KAPSAMI....................................... 114
III. ŞİRKET KURULUŞLARINDA DEVLETİN
ETKİSİ VE SİSTEMLER ........................................................................ 116
A. NORMATİF SİSTEM.......................................................................... 116
İçindekiler
XXI
B. SERBEST SİSTEM.............................................................................. 118
C. İZİN SİSTEMİ...................................................................................... 119
IV. TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TİCARET
ŞİRKETİ TİPLERİ................................................................................... 121
V. AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA DURUM ....................................... 123
VI. İSVİÇRE HUKUKUNDA ŞİRKET TİPLERİ ....................................... 125
A. SERMAYE ŞİRKETLERİ ................................................................... 125
1. Anonim Şirket................................................................................ 125
2. Limited Şirket (Gesellschaft mit beschränkter
Haftung=GmbH)............................................................................ 127
3. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket
(Kommanditaktiengesellschaft= Kommandit-AG)........................ 128
4. Değişken Sermayeli Yatırım Şirketi (Investmentgesellschaft
mit variablem Kapital= SICAV).................................................... 128
5. Kollektif Sermaye Yatırım Komandit Şirketi
(Kommanditgesellschaft für kollektive Kapitalanlagen) ............... 129
B. ŞAHIS ŞİRKETLERİ........................................................................... 129
1. Adi Ortaklık (einfache Gesellschaft) ............................................. 129
2. Kollektif Şirket (Kollektivgesellschaft)......................................... 129
3. Komandit Şirket (Kommanditgesellschaft = KG).......................... 130
C. İSVİÇRE HUKUKUNDA YENİ ŞİRKET TİPLERİ
YARATILMASINA İLİŞKİN ÇABALAR.......................................... 132
1. Sınırlı Sorumlu Şahıs Şirketi (Partnerschaft mit beschränkter
Haftung)......................................................................................... 132
2. Limited Şirket ve Ortağı Komandit Şirket
(GmbH & Co. KG) ........................................................................ 133
VII. ALMAN HUKUKUNDA ŞİRKET TİPLERİ......................................... 133
A. ŞAHIS ŞİRKETLERİ VE ŞİRKETLER HUKUKUNUN
UYGULANDIĞI EKONOMİK AMAÇLI DERNEKLER .................. 135
1. Medeni Hukuk Ortaklığı veya Dış Ortaklık (BGB §§ 705 ff.);
(“Gesellschaft bürgerlichen RechtsGbR”; (“BGBGesellschaft” oder (“Außen-Gesellschaft”) ................................... 135
2. “Gizli ortaklık” (Stille Gesellschaft, BGB §§ 230 ff.). .................. 135
3. “Kollektif şirket” (Offene Handelsgesellschaft=
(OHG, HGB §§ 105 ff).................................................................. 137
4. “Komandit şirket” (Kommanditgesellschaft=KG,
HGB §§ 161 ff.)............................................................................. 138
İçindekiler
XXII
5. Limited Şirket ve Ortağı Komandit şirket
(GmbH & Co. KG) ........................................................................ 139
6. Çift Katlı Limited Şirket ve Ortağı Komandit Şirket (Doppelstöckige GmbH & Co. KG). .......................................................... 143
7. Anonim Şirket ve Ortağı Komandit Şirket
(AG & Co. KG) ............................................................................. 144
8. Komandit Şirket ve Ortağı Vakıf (Stiftung & Co. KG) ................. 144
9. (Sınırlı Sorumlu) Girişimci Şirket ve Ortağı
Komandit Şirket (Unternehmer Gesellschaft
(haftungsbeschränkt) & Co. KG)................................................... 144
10. Limited Şirket ve Ortağı Kollektif Şirket
(GmbH & Co. OHG) ..................................................................... 144
11. Anonim Şirket ve Ortağı Kollektif Şirket
(AG & Co. OHG) .......................................................................... 144
12. Donatma iştiraki (Partenreederei, a.F. HGB §§ 489 ff.) ............... 144
13. Hak Ehliyetine Sahip Medeni Hukuk Derneği
(Der rechtsfähige bürgerlich-rechtliche Verein e.V. (BGB §§ 22 ff.)..... 145
14. Hak Ehliyetine Sahip Olmayan Medeni Hukuk
Derneği (Der nichtrechtsfähige bürgerlich-rechtliche Verein,
BGB § 21)...................................................................................... 145
15. Meslektaş Ortaklığı (Partnerschaftsgesellschaft)........................... 146
16. Sınırlı Mesleki Sorumlu Meslektaş Ortaklığı
(Partnerschaftsgesellschaft mit beschränkter
Berufshaftung=PartGmbB)............................................................ 149
B. SERMAYE ŞİRKETLERİ ................................................................... 152
1. Anonim Şirket (Aktiengesellschaft=AG)....................................... 152
a. Kısa Tarihçe............................................................................ 152
b. Amaçlarına Göre Anonim Şirketler ........................................ 153
c. Pay Sahipleri Çevresine Göre Küçük
Anonim Şirketler..................................................................... 153
d. Sermaye ve Pay Türleri........................................................... 153
e. Yönetim Sistemi ve Organlar.................................................. 154
f. Amaç ve Faaliyet Konusu Bakımından
Anonim Şirket Tipleri ............................................................. 155
i. Kamu Yararlı anonim şirket (gemeinnützige
Aktiengesellschaft=gAG)................................................. 155
ii. Finansal Yatırım Anonim Şirketi
(Investmentaktiengesellschaft=InvAG)............................ 156
İçindekiler
XXIII
iii. Taşınmaz Yatırımı Anonim Şirketi (REITAktiengesellschaft=(REIT-AG) ....................................... 156
2. Limited Şirket (Gesellschaft mit beschränkter
Haftung=GmbH)............................................................................ 157
a. Genel Olarak ........................................................................... 157
b. Kuruluş ve Sermaye Bakımından Limited Şirket Tipleri........ 158
c. Limited Şirketin Organsal Yapısı............................................ 159
3. (Sınırlı sorumlu) Girişimci Şirket (Unternehmergesellschaft
UG (Haftungsbeschränkt) .............................................................. 160
4. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket
(Kommanditgesellschaft auf Aktien=KGaA) ................................ 161
a. Genel Olarak ........................................................................... 161
b. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketin Alt
Grubundaki Karma Tipteki Komandit Şirketler...................... 163
i. Anonim Şirket ve Ortağı Sermayesi Paylara
Bölünmüş Komandit Şirket (Aktiengesellschaft & Co.
Kommanditgesellschaft auf Aktien =KGaA) ...................... 163
ii. Vakıf ve Ortağı Sermayesi Paylara
Bölünmüş Komandit Şirket (Stiftung & Co.
Kommanditgesellschaft auf Aktien=Stiftung & Co.
KGaA).............................................................................. 163
C. ALMAN HUKUKUNDA AVRUPA BİRLİĞİ
HUKUKUNA GÖRE KURULABİLEN ŞİRKETLER
VE KURULUŞLAR............................................................................. 163
1. Avrupa Anonim Şirketi (Europäische Aktiengesellschaft=SE) ..... 163
2. Avrupa Anonim Şirketi ve Ortağı Sermayesi Paylara
Bölünmüş Komandit Şirket(Europäische Aktiengesellschaft
& Co. Kommanditgesellschaft
auf Aktien=SE & Co. KGaA) ........................................................ 164
3. Avrupa Kooperatifi” (Europäische Genossenschaft=Latince
“Societas Cooperativa Europaea= SCE)........................................ 164
4. Avrupa Ekonomik Menfaat Birliği=AEMB (Europäische
wirt-schaftliche Interressenvereinigung=EWIV)” ......................... 164
5. Avrupa Bölgesel İşbirliği Kuruluşu=ABİK (Europäischer
Verbund für territoriale Zusammenarbeit=EVTZ)......................... 165
6. Avrupa Tek Kişi Şahıs Şirketi (Europäische
Einpersonengesellschaft) ............................................................... 166
İçindekiler
XXIV
§ 7. TÜZEL KİŞİLİK, PERDENİN KALDIRILMASI,
EHLİYET VE SERMAYE
I. TÜZEL KİŞİLİK ...................................................................................... 169
A. KAVRAM ............................................................................................ 169
B. TÜZEL KİŞİLİĞE İLİŞKİN TEORİLER ............................................ 169
1. Varsayım Teorisi ........................................................................... 169
2. Gerçeklik Teorisi ........................................................................... 170
II. TÜZEL KİŞİLİK KAZANMANIN SONUÇLARI ................................ 171
A. BAĞIMSIZ MALVARLIĞI................................................................. 171
B. TİCARET UNVANI ............................................................................ 172
C. YERLEŞİM YERİ (MERKEZ)............................................................ 173
D. VATANDAŞLIK ................................................................................. 174
III. TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN KALDIRILMASI.............................. 175
A. KAVRAM ............................................................................................ 175
B. ALMAN HUKUKUNDA TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN
KALDIRILMASINA İLİŞKİN TEORİLER........................................ 176
1. Kötüye Kullanma Teorisi............................................................... 176
2. Normların Uygulanması Teorisi .................................................... 177
3. Ayrılık Teorisi ............................................................................... 178
C. İSVİÇRE HUKUKUNDA.................................................................... 179
D. TÜRK HUKUKUNDA ........................................................................ 182
1. Öğretide ......................................................................................... 182
2. Yargıtay’ın Görüşü ........................................................................ 184
E. TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN KALDIRILABİLMESİNİN
ŞARTLARI .......................................................................................... 185
F. PERDENİN KALDIRILMASINI HAKLI GÖSTEREN HÂLLER..... 186
IV. TİCARET ŞİRKETLERİNİN EHLİYETİ............................................. 186
A. HAK EHLİYETİ .................................................................................. 186
B. İŞLEM EHLİYETİ............................................................................... 191
1. İşlem Ehliyetinin Kazanılması....................................................... 191
2. Organ Kavramı ve Kapsamı........................................................... 192
3. Cezai Ehliyet.................................................................................. 197
V. TİCARET ŞİRKETLERİNDE SERMAYE............................................ 198
A. SERMAYE TÜRLERİ ......................................................................... 198
B. SERMAYENİN KONUSU .................................................................. 200
1. Nakit .............................................................................................. 200
İçindekiler
XXV
2. Ayın Sermaye ................................................................................ 201
3. Maddi Şeylerin Sermaye Olarak Getirilme Şekli........................... 202
a. Maddi Şeylerin Mülkiyetinin Sermaye Olarak Konulması
(quoad dominium)................................................................... 202
b. Maddi Şeyleri Kullanma veya Faydalanma Hakkının
Sermaye Olarak Konulması (quoad usum) ............................. 202
c. “Maddi Şeylerin Nakdi Değeri”nin Sermaye Olarak
Konulması (quoad sortem)...................................................... 204
4. Şahsî Emek ve Fikir Sermayesi ..................................................... 207
5. Ticari İşletme ................................................................................. 208
6. Elektronik Ortamlar, Alanlar, Adlar ve İşaretler ........................... 210
VI. SERMAYENİN TAAHHÜDÜ VE KATILMA PAYINI
GÜVENCEYE ALAN YASAL HÜKÜMLER........................................ 210
A. TAAHHÜT VE DEVİR ....................................................................... 210
1. Taşınmaz Mallar ............................................................................ 210
2. Sınai Mülkiyet Hakları ve Diğer Değerler..................................... 212
B. NAKDÎ SERMAYE VE ÖDENMESİ ................................................. 213
C. KATILMA PAYINI GÜVENCEYE ALAN DÜZENLEMELER ....... 216
1. Değerin Bilirkişi Tarafından Belirlenmesi..................................... 216
2. Taşınmazlarda Tapu Siciline Şerh Verilmesi ve Sınai
Mülkiyet Haklarının İlgili Sicillere Kaydedilmesi......................... 217
3. Taşınırların Güvenilir Bir Kişiye Tevdi Edilmesi.......................... 218
4. İhtiyatî Tedbir ................................................................................ 219
VII. ORTAKLARIN ŞAHSİ ALACAKLILARININ HAKLARI................. 219
A. ŞİRKETİN DEVAMI SIRASINDA..................................................... 220
B. ŞİRKETİN SONA ERMESİNDE ........................................................ 220
VIII. ZAMANAŞIMI.......................................................................................... 222
IX. UYGULANACAK MUHAKEME USULÜ............................................. 222
§ 8. TİCARET ŞİRKETLERİNDE
YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER
I. YAPISAL DEĞİŞİKLİKLERE GENEL BAKIŞ................................... 223
II. KAVRAMLAR.......................................................................................... 225
§ 9. TİCARET ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME
I. BİRLEŞMENİN TEMEL İLKELERİ .................................................... 231
A. MALVARLIKLARININ BİRLEŞMESİ.............................................. 233
B. TASFİYENİN ÖNLENMESİ............................................................... 234
İçindekiler
XXVI
II. BİRLEŞME TÜRLERİ............................................................................. 235
A. DEVRALMA ŞEKLİNDE BİRLEŞME .............................................. 235
B. YENİ KURULUŞ ŞEKLİNDE BİRLEŞME........................................ 236
III. GEÇERLİ BİRLEŞMELER .................................................................... 237
A. GENEL OLARAK ............................................................................... 237
B. BİRLEŞME KOMBİNASYONLARI .................................................. 237
C. GEÇERLİ OLMAYAN BİRLEŞMELER............................................ 239
IV. BİRLEŞMEDE ORTAKLIK PAYLARI VE HAKLARININ
KORUNMASI ........................................................................................... 241
A. GENEL OLARAK ............................................................................... 241
B. KÜÇÜK PAYSAHİPLERİNİN HAKLARININ İHLAL
EDİLMESİNE İLİŞKİN DAVALAR VE YÜKSEK MAHKEME
GÖRÜŞLERİ........................................................................................ 242
1. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 15.10.2015 Tarihli Kararı ............... 242
2. İsviçre Federal Mahkemesi’nin Görüşü......................................... 243
a. Birleşmenin Denetlenmesi Safhasında Tespit Edilen Pay
Bedeline Hangi Şirketin Paysahiplerinin İtiraz Edeceği ve
İnceleme Masraflarını Kimin Ödeyeceği Sorunu ...............................243
b. Birleşmenin Kesinleşmesinden Sonra Değerleme
Raporlarında Devrolunan Şirket Değerlemesinin Düşük
Devralan Şirketin İse Yüksek Değerlendirildiği Nedeniyle
Dava Açılması Sorunu................................................................... 245
C. ORTAKLIK PAYININ VE HAKLARININ DEVAMLILIĞI................ 246
1. Devrolunan Şirketin Ortaklarına Devralan Şirkette
Eşit Değerde Paysahipliği Hakkı Verilmesi................................... 246
2. Malvarlığının Değerlendirilmesinde Önem
Taşıyan Hususlar ........................................................................... 246
D. DEVAMLILIK İLKESİNİN İSTİSNALARI....................................... 248
1. Denkleştirme Ödenmesi................................................................. 248
2. Ayrılma Akçesi.............................................................................. 249
V. BİRLEŞME İŞLEMLERİ ........................................................................ 252
A. ŞİRKETLER ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER
VE ANLAŞMA.................................................................................... 252
1. Due Diligence Süreci..................................................................... 253
2. Değer Yaratma Tahminlerinin Kontrolü Bakımından Due
Diligence’in Rolü........................................................................... 255
B. BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ ................................................................. 258
İçindekiler
XXVII
1. Sözleşmenin Şekli ve Niteliği........................................................ 258
2. Birleşme Sözleşmesinin İçeriği...................................................... 260
C. SERMAYE ARTIRIMI VE BİRLEŞEN
ŞİRKETLERİN BİLÂNÇOLARI ........................................................ 265
1. Sermaye Artırımı ........................................................................... 265
2. Bilânçolar....................................................................................... 269
a. Birleşmeye Esas Oluşturan Bilânço ........................................ 269
b. Ara Bilânço ............................................................................. 270
D. BİRLEŞME RAPORU ......................................................................... 271
1. Raporun İçeriği .............................................................................. 271
2. Özel Durumlara İlişkin Açıklamalar.............................................. 272
E. BİRLEŞMEYE İLİŞKİN BELGELERİN İNCELEMEYE
SUNULMASI VE MALVARLIĞINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER................ 273
1. İnceleme Hakkının Çerçevesi ve İncelemeye Sunulacak
Birleşme Belgeleri ......................................................................... 273
2. Malvarlığındaki Değişiklikler........................................................ 275
a. Değişikliğin Bildiriminin Zamanı ve Niteliği ......................... 275
b. Değişikliğin Kapsamı.............................................................. 276
c. Önemli Değişikliklere İlişkin Bildirimin
Hukukî Sonuçları .................................................................... 276
VI. BİRLEŞME KARARI............................................................................... 277
A. GENEL OLARAK ............................................................................... 277
B. BİRLEŞME KARARINA İLİŞKİN NİTELİKLİ NİSAPLAR ................. 278
C. BİRLEŞMENİN DENETLENMESİ.................................................... 282
VII. BİRLEŞMENİN KESİNLEŞMESİ ......................................................... 283
A. TİCARET SİCİLİNE TESCİL ............................................................. 283
B. SİCİL MÜDÜRÜNÜN İNCELEMESİ ................................................ 284
C. HUKUKÎ SONUÇLAR........................................................................ 285
1. Tescilin Etkisi ................................................................................ 285
2. Malvarlığının Küllî Halefiyet Uyarınca Geçişi.............................. 286
VIII. ALACAKLILARIN KORUNMASI ....................................................... 287
A. GENEL OLARAK ............................................................................... 287
B. ALACAKLARIN TEMİNAT ALTINA ALINMASI .......................... 289
C. YARGITAY’IN GÖRÜŞÜ .................................................................. 290
İçindekiler
XXVIII
D. ALACAKLILARA İLAN YAPILMASI.............................................. 294
E. ORTAKLARIN ŞAHSÎ SORUMLULUĞU ........................................ 295
IX. İŞÇİLERİN KORUNMASI...................................................................... 297
X. ÖZEL ŞARTLARDAKİ BİRLEŞMELER ............................................. 299
A. MALÎ DURUMUN İYİLEŞTİRİLMESİNE
İLİŞKİN BİRLEŞMELER ................................................................... 299
B. SERMAYENİN KAYBEDİLMESİ VEYA BORCA BATIKLIK
HALİNDE BİRLEŞMEYE KATILMANIN KOŞULLARI...................... 300
1. Kanunda Öngörülen Özvarlığa Sahip Olma .................................. 300
2. Mahkemece Şirketin Sona Ermesinin Ertelenmiş Olması ................ 301
C. MALİ DURUMUN DÜZELTİLMESİ AMACINI GÜTMEMESİ
SEBEBİYLE BİRLEŞMENİN GEÇERLİ OLMADIĞI HALLER ..... 301
XI. TİCARÎ İŞLETMENİN BİR TİCARET
ŞİRKETİYLE BİRLEŞMESİ .................................................................. 302
XII. SERMAYE ŞİRKETLERİNDE KOLAYLAŞTIRILMIŞ
BİRLEŞMELER ....................................................................................... 304
A. UYGULAMA ALANI ......................................................................... 304
B. YASADA ÖNGÖRÜLEN KOLAYLIKLAR ...................................... 306
1. Sermaye Şirketlerinde.................................................................... 306
a. Hâkimiyetin Yüzde Yüz (%100) Olması Halinde................... 306
b. Hâkimiyetin Yüzde Doksan (% 90) Olması Halinde .............. 307
2. Küçük ve Orta Ölçekli Şirketlerde................................................. 307
a. Vazgeçilebilecek Konular ....................................................... 307
b. Bütün Ortakların Onayının Alınmasına
İlişkin Prosedür ....................................................................... 309
c. Ticaret Sicili Müdürlüğüne Bütün Koşulların
Yerine Getirildiğinin Kanıtlanması........................................ 310
XIII. BİRLEŞMEYE KATILAN ŞİRKETLERİN
PAY DURUMLARI VE DEĞİŞİM ORANI........................................... 311
A. KAPALI TİP ANONİM ŞİRKETLERDE DEVRALMA
YOLUYLA BİRLEŞMEYE İLİŞKİN FORMÜLLER ........................ 311
1. İsviçre Hukukunda......................................................................... 311
2. Türk Hukukunda............................................................................ 315
B. HALKA AÇIK ANONİM ŞİRKETLERDE DEVRALMA
YOLUYLA BİRLEŞMEYE İLİŞKİN İŞLEMLER ............................. 317
1. Birleşme Sözleşmesi ve Birleşme Raporu ..................................... 318
İçindekiler
XXIX
2. Birleşmeye Esas Alınacak Mali Tablolar ve Özel Bağımsız
Denetim Raporu............................................................................. 318
3. Uzman Kuruluş Görüşü Raporu..................................................... 319
4. KAP’a Bildirim.............................................................................. 320
5. Finansal Durum Değişiklikleri....................................................... 321
6. Paysahiplerinin Korunması............................................................ 321
7. Birleşmeye İlişkin Özellikli Durumlar........................................... 322
8. Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme .................................................. 323
9. Kurula Bildirim.............................................................................. 324
10. Kanun Kapsamına Alınma ve İhraç Belgesi .................................. 324
11. Ortaklık Devralma Yoluyla Birleşme Sonrasında Ulaşılacak
Sermaye Tutarının Belirlenmesine İlişkin Formül .............................. 324
XIV. REKABET HUKUKU AÇISINDAN
BİRLEŞMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ........................................... 326
XV. VERGİ HUKUKUNDA BİRLEŞMEYLE
İLGİLİ DÜZENLEMELER.................................................................... 327
§ 10. TİCARET ŞİRKETLERİNDE BÖLÜNME
I. BÖLÜNMEYE İLİŞKİN MEVZUAT..................................................... 329
A. AVRUPA TOPLULUĞU VE ÜYE ÜLKELER HUKUKUNDA
BÖLÜNMEYE İLİŞKİN DÜZENLEMELER..................................... 329
B. TÜRK MEVZUATINDA BÖLÜNMEYE İLİŞKİN
DÜZENLEMELER .............................................................................. 330
II. TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE BÖLÜNME............................ 331
A. BÖLÜNME KAVRAMI VE MALVARLIĞININ GEÇİŞİNDE
TEMEL İLKE....................................................................................... 331
1. Kavram .......................................................................................... 331
2. Bölünmede Hak ve Yükümlülüklerin Tek İşlemle
Kendiliğinden (Uno Actu et Ipso Iure) Geçişi ............................... 333
B. BÖLÜNMENİN TÜRLERİ ................................................................. 334
1. Tam Bölünme ................................................................................ 335
2. Kısmî Bölünme.............................................................................. 336
a. Devralma Yoluyla Bölünme ................................................... 336
b. Yeni Kuruluş Yoluyla Bölünme.............................................. 337
3. Oranın Korunduğu (Simetrik) Bölünme ........................................ 338
4. Oranın Korunmadığı (Asimetrik) Bölünme................................... 339
İçindekiler
XXX
III. BÖLÜNMEDE TEHLİKE ARZ EDEN DURUMLAR ......................... 341
IV. BÖLÜNME OLANAKLARI.................................................................... 342
A. GEÇERLİ OLAN BÖLÜNMELER..................................................... 342
B. GEÇERLİ OLMAYAN BÖLÜNMELER............................................ 342
V. BÖLÜNMENİN UYGULANMASINA İLİŞKİN İŞLEMLER ............. 343
A. SERMAYE DEĞİŞİKLİKLERİ........................................................... 343
1. Sermaye Azaltılması...................................................................... 343
2. Sermaye Artırımı ........................................................................... 345
3. Yeni Kuruluş.................................................................................. 346
4. Ara Bilânço.................................................................................... 346
VI. BÖLÜNME İŞLEMLERİ......................................................................... 346
A. BÖLÜNME SÖZLEŞMESİ ................................................................. 347
B. BÖLÜNME PLÂNI.............................................................................. 347
C. BÖLÜNME SÖZLEŞMESİNİN VEYA PLÂNININ ŞEKLİ .............. 347
1. Bölünme Sözleşmesi veya Plânının Hukukî Niteliği..................... 348
2. Bölünme Sözleşmesi veya Plânını Hazırlamaya
Yetkili Organ ................................................................................. 349
D. BÖLÜNME SÖZLEŞMESİ VEYA PLÂNININ İÇERİĞİ.................. 350
1. Bölünmeye Katılan Ortaklıkların Ticaret Unvanları,
Merkezleri ve Türleri..................................................................... 351
2. Devredilecek Ortaklıktaki Devredilecek Bölümlerin
Belirlenmesi: «Envanter» .............................................................. 352
3. Denkleştirme Tutarı ve Ortaklık Haklarına
İlişkin Açıklamalar ....................................................................... 353
4. Devralan Ortaklığın Özel Hak Sahiplerine Tahsis
Ettiği Haklar................................................................................... 353
5. Ortaklık Paylarının Değişim Şekilleri............................................ 353
6. Bilânço Kârına Hak Kazanma Zamanı .......................................... 354
7. Bölünen Ortaklığın İşlemlerinin Hangi Tarihten İtibaren
Devralan Ortaklığın Hesabına Yapılmış Kabul Edileceği
Sorunu............................................................................................ 354
8. Yönetimde Görevli Kişilere Tanınan Özel Menfaatler.................. 355
9. Bölünme Sonucunda İntikal Eden İş İlişkilerinin Listesi............... 356
VII. BÖLÜNMEDE TAHSİS DIŞI KALAN MALVARLIĞININ
HUKUKÎ DURUMU VE BORÇLARDAN SORUMLULUK ............... 357
VIII. BÖLÜNME RAPORU .............................................................................. 357
A. GENEL OLARAK ............................................................................... 357
İçindekiler
XXXI
B. RAPORUN ZORUNLU İÇERİĞİ ....................................................... 358
IX. BÖLÜNME SÖZLEŞMESİ VEYA BÖLÜNME PLANININ VE
BÖLÜNME RAPORUNUN DENETLENMESİ..................................... 359
A. GENEL OLARAK ............................................................................... 359
B. İNCELEME HAKKI ............................................................................ 359
C. MALVARLIĞINDAKİ DEĞİŞİKLİKLERLE İLGİLİ BİLGİLER .... 360
X. BÖLÜNME KARARI............................................................................... 361
XI. HAK SAHİPLERİNİN KORUNMASI ................................................... 364
A. ORTAKLIK PAYLARININ VE HAKLARININ KORUNMASI ....... 364
B. PAYSAHİPLİĞİ HAKLARININ DEVAMI........................................ 364
1. Pay Değişim Oranının Tespiti........................................................ 366
a. Oranın Korunduğu (Simetrik) Bölünmede.............................. 368
b. Oranın Korunmadığı (Asimetrik) Bölünmede ........................ 369
i. Ortaklara Devralan Ortaklıkta En Azından Bir Pay
veya Ortaklık Hakkının Tahsisi veya Devreden
Ortaklıkta Ek Bir Hak Tanınması.................................... 369
ii. Ayrılma Akçesi Karşılığında Ortaklıktan
İhraç Yasağı ..................................................................... 370
2. Denkleştirme Tazminatı Ödenmesi................................................ 370
3. Özel Haller..................................................................................... 371
C. ALACAKLILARIN KORUNMASI .................................................... 371
D. ÇALIŞANLARIN KORUNMASI........................................................ 373
XII. BÖLÜNMENİN GEÇERLİLİK KAZANMASI..................................... 376
A. TİCARET SİCİLİNE TESCİL VE İLÂNI ........................................... 376
B. TAPU SİCİLİNE BİLDİRİM............................................................... 377
C. BAKANLIĞIN TEBLİĞİNE GÖRE YAPILACAK İŞLEMLER ....... 377
XIII. SERMAYE PİYASASI MEVZUATINDAKİ BİRLEŞME VE
BÖLÜNME GİBİ ÖNEMLİ İŞLEMLERDE ORTAKLARIN
ŞİRKETTEN AYRILMA HAKKI .......................................................... 379
A. ÖNEMLİ İŞLEMLER VE KURUL’UN YETKİLERİ ........................ 379
B. ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLERE İLİŞKİN KARARLARA
OLUMSUZ OY VEREN PAYSAHİPLERİNİN ŞİRKETTEN
AYRILMA HAKKI.............................................................................. 380
C. PAY ALIM TEKLİFİ........................................................................... 383
İçindekiler
XXXII
§ 11. TİCARET ŞİRKETLERİNDE TÜR DEĞİŞTİRME
I. GENEL OLARAK .................................................................................... 385
II. BİRLEŞME İLE TÜR DEĞİŞTİRMENİN
KARŞILAŞTIRILMASI........................................................................... 387
III. TÜR DEĞİŞTİRMENİN TEMEL UNSURLARI .................................. 388
IV. TÜR DEĞİŞTİRMENİN ÇEŞİTLERİ.................................................... 388
A. YENİ KURULUŞ YOLUYLA TÜR DEĞİŞTİRME........................... 389
B. MEVCUT TÜRÜ (HUKUKÎ KABUK) DEĞİŞTİRMEK
SURETİYLE TÜR DEĞİŞTİRME ...................................................... 389
V. GEÇERLİ OLAN TÜR DEĞİŞTİRMELER.......................................... 391
VI. GEÇERLİ OLMAYAN TÜR DEĞİŞTİRMELER ................................ 392
VII. ŞAHIS ŞİRKETLERİNİN TÜR DEĞİŞTİRMESİNE İLİŞKİN
ÖZEL DÜZENLEME............................................................................... 392
VIII. TÜR DEĞİŞTİRME İÇİN YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER .... 393
A. YENİ TÜRDEKİ ŞİRKETİN KURULUŞUNA İLİŞKİN
HÜKÜMLERE UYULMASI ............................................................... 394
B. ARA BİLÂNÇO HAZIRLANMASI.................................................... 395
C. TÜR DEĞİŞTİRME PLÂNI ................................................................ 395
D. TÜR DEĞİŞTİRME RAPORU............................................................ 396
E. İŞLEMLERİN ORTAKLAR TARAFINDAN İNCELENMESİ ......... 396
F. TÜR DEĞİŞTİRME KARARI............................................................. 396
G. TÜR DEĞİŞTİRMENİN HUKUKÎ GEÇERLİLİK
KAZANMASI ...................................................................................... 397
IX. MENFAAT SAHİPLERİNİN KORUNMASI ........................................ 397
A. ORTAKLARIN KORUNMASI ........................................................... 397
B. ALACAKLILARIN KORUNMASI .................................................... 398
C. ÇALIŞANLARIN KORUNMASI........................................................ 398
D. TESCİL VE İLÂN................................................................................ 399
X. TÜR DEĞİŞTİRMENİN SONUÇLARI ................................................. 400
XI. ORTAK HÜKÜMLER ............................................................................. 401
A. ORTAKLIK PAYININ VE HAKKININ İNCELENMESİ.................. 401
B. YENİDEN YAPILANDIRMA İŞLEMLERİNİN İPTALİ .................. 402
XII. ŞİRKETLERİNE YENİDEN YAPILANMASINDA SİCİLLER
ARASI İŞBİRLİĞİNE İLİŞKİN İŞLEMLER........................................ 404
A. TEBLİĞİN AMACI ............................................................................. 404
B. MÜDÜRLERİN VE İLGİLİ SİCİLLERİ TUTAN
KURUMLARIN BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜKLERİ.......................... 405
İçindekiler
XXXIII
C. BİLDİRİLECEK HUSUSLAR VE BİLDİRİM ŞEKLİ....................... 406
D. BİLDİRİM ÜZERİNE SİCİLLERDE YAPILACAK İŞLEMLER...... 407
XIII. VERGİ HUKUKUNDAKİ TÜR DEĞİŞTİRME İLE İLGİLİ
DÜZENLEMELER................................................................................... 408
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ŞAHIS ŞİRKETLERİ VE
SERMAYESİ PAYLARA BÖLÜNMÜŞ
KOMANDİT ŞİRKET
§ 12. KOLLEKTİF ŞİRKETİN TANIMI VE KURULUŞU
I. YENİ DÜZENLEMEDEKİ DEĞİŞİKLİK VE YENİLİKLER........... 411
II. KOLLEKTİF ŞİRKETİN NİTELİKLERİ VE EKONOMİK
ÖNEMİ....................................................................................................... 411
III. KOLLEKTİF ŞİRKETİN TANIMI VE UNSURLARI ......................... 412
A. TİCARİ İŞLETME............................................................................... 413
B. TİCARET UNVANI ............................................................................ 413
C. KİŞİ UNSURU..................................................................................... 414
D. SORUMLULUK .................................................................................. 415
1. Sınırsız........................................................................................... 415
2. İkinci Derecede.............................................................................. 416
3. Müteselsil....................................................................................... 416
E. TÜZEL KİŞİLİK.................................................................................. 417
IV. KOLLEKTİF ŞİRKETİN KURULUŞU ................................................. 417
A. ŞİRKET SÖZLEŞMESİ....................................................................... 417
1. Şekli............................................................................................... 417
2. Zorunlu Kayıtlar ............................................................................ 418
B. TESCİL VE İLÂN................................................................................ 419
V. KURULUŞ İŞLEMLERİNDEKİ EKSİKLİKLER................................ 420
VI. ŞİRKETİN EHLİYETİ............................................................................. 421
VII. KOLLEKTİF ŞİRKETİN İŞLEYİŞİ ...................................................... 422
§ 13. KOLLEKTİF ŞİRKETTE İÇ İLİŞKİLER
I. ORTAKLARIN MALİ NİTELİKTEKİ HAK VE BORÇLARI........... 423
A. SERMAYE KOYMA BORCU ............................................................ 423
1. Sermayenin Konusu ve Taahhüdü ................................................. 423
2. Sermaye Olarak Konulan Taşınmazların Tapu Siciline ve Diğer
Fikrî Mülkiyet Haklarının İlgili Özel Sicillerine Şerh Edilmesi ........ 424
İçindekiler
XXXIV
3. Sermaye Borcunun İfasında Temerrüt ve Sonuçları ...................... 425
a. Faiz ve Tazminat Ödeme Borcu.............................................. 425
b. Mütemerrit Ortağın Şirketten Çıkarılması .............................. 425
c. Şirketin Feshinin Talep Edilmesi............................................ 426
B. KÂR VE ZARARA KATILMA VE BUNA İLİŞKİN
DÜZENLEMELER .............................................................................. 426
1. Sözleşme ile Düzenleme................................................................ 427
2. Paylaştırıcı Tarafından Tespit........................................................ 428
3. Kanun Gereğince Paylaşma ........................................................... 428
4. Kâr Payını ve Alacağını İsteme Hakkı........................................... 428
C. TASFİYE PAYINA KATILMA HAKKI............................................. 429
II. ORTAKLARIN KİŞİSEL NİTELİKTEKİ HAK VE BORÇLARI..... 430
A. YÖNETİM HAKKI.............................................................................. 430
1. Kavram .......................................................................................... 430
2. Yönetim Hakkının Kapsamı .......................................................... 430
3. Yönetim İşlemlerinin Türleri ......................................................... 431
a. Olağan İşlemler...................................................................... 431
b. Olağanüstü İşlemler ................................................................ 431
c. Temel İşlemler ........................................................................ 432
4. Yönetim İşlerinde Yalnız Başına veya Birlikte Hareket................ 432
5. Yönetici Sıfatının Kazanılması...................................................... 432
a. Kanunen Kazanma .................................................................. 432
b. Şirket Sözleşmesi ile Kazanma ............................................... 433
c. Ortaklar Kararıyla Kazanma ................................................... 433
6. Yönetim Hakkının Kısıtlanması ve Geri Alınması.................... 434
a. Kişi Yönünden Sınırlandırma............................................. 434
b. Konu ve Miktar İtibariyle Sınırlandırma ............................ 434
7. Yönetim Hakkının Kaybedilmesi .................................................. 435
8. Geçici Yönetim.............................................................................. 435
B. İTİRAZ HAKKI ................................................................................... 435
C. DENETİM HAKKI .............................................................................. 436
D. OY VE KARAR................................................................................... 437
E. REKABET YASAĞI............................................................................ 439
1. Kavram ve Sınırı............................................................................ 439
2. Rekabet Yasağına Giren İşler ........................................................ 439
3. Rekabet Yasağının Yaptırımı......................................................... 440
4. Zamanaşımı.................................................................................... 440
İçindekiler
XXXV
§ 14. KOLLEKTİF ŞİRKETTE DIŞ İLİŞKİLER
I. ŞİRKETİN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERLE İLİŞKİLERİ................................. 441
A. GENEL OLARAK TEMSİL ................................................................ 441
B. TEMSİLE YETKİLİ OLAN KİŞİLER ................................................ 441
C. TEMSİL YETKİSİNİN KAPSAMI VE SINIRLANDIRILMASI...... 442
1. Genel Olarak.................................................................................. 442
2. Geçerli Sınırlamalar....................................................................... 443
D. TEMSİL YETKİSİNİN KALDIRILMASI .......................................... 444
E. TEMSİL YETKİSİNİN SONA ERMESİ............................................. 444
II. KOLLEKTİF ŞİRKETTE SORUMLULUK.......................................... 445
A. ŞİRKETİN SORUMLULUĞU ............................................................ 445
B. ORTAKLARIN SORUMLULUĞU VE BUNUN NİTELİĞİ ............. 445
1. Sınırsız Sorumluluk ....................................................................... 445
2. Müteselsil Sorumluluk................................................................... 446
3. İkinci Derecede Sorumluluk .......................................................... 446
4. İkinci Derecede Sorumluluğun İstisnaları...................................... 447
a. Şirkete Karşı Yapılan Takibin Semeresiz Kalması ................. 447
b. Şirketin Sona Ermesi............................................................... 448
5. Ortaklara Müracaatın Şekli............................................................ 450
a. Şirketin İflas Yolu ile Takibi................................................... 450
i. Adî İflâs Yolu................................................................... 450
ii. Olağanüstü İflâs Yolları ................................................... 451
b. Takas....................................................................................... 452
§ 15. ORTAKLAR ARASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
I. ORTAKLIĞA GİRME............................................................................. 455
II. ÇIKMA VEYA ÇIKARILMA ................................................................. 456
A. ŞİRKETTEN ÇIKMA VE BUNA İLİŞKİN DÜZENLEMELER ...... 456
1. Çıkma Şirket Sözleşmesinde Düzenlenmişse ................................ 456
2. Çıkma Şirket Sözleşmesinde Düzenlenmemişse ........................... 456
B. ORTAĞIN ÖLÜMÜ VE SONRASINA İLİŞKİN
DÜZENLEMELER .............................................................................. 457
1. Şirket Sözleşmesinde Ölüm Sonrasına İlişkin
Bir Hüküm Varsa........................................................................... 457
2. Şirket Sözleşmesinde Ölüm Sonrasına İlişkin
Bir Hüküm Yoksa .......................................................................... 460
İçindekiler
XXXVI
C. ÇIKARILMA VE BUNA İLİŞKİN HALLER..................................... 462
1. Ortaklardan Birinin İflası............................................................... 462
2. Kişisel Sebeplerle Şirketin Feshinin İstenilmesi............................ 462
a. Ortaklardan Birinin Feshi İhbar Etmesi .................................. 463
b. Bir Ortağın Kişisel Alacaklısının Feshi İhbar Etmesi ............. 463
c. Bir Ortağın Kişisel Alacaklısının Şirketin Süresinin
Uzatılmasına İtiraz Etmesi ...................................................... 463
D. HAKLI SEBEPLERLE ÇIKARMA..................................................... 463
E. İKİ KİŞİLİK ŞİRKETLERDE ÖZEL DÜZENLEME......................... 464
III. ORTAKLAR ARASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLERİN HUKUKÎ
SONUÇLARI............................................................................................. 465
A. ŞİRKETTEN AYRILMANIN SONUÇLARI...................................... 465
1. Tescil ve İlân.................................................................................. 465
2. Tasfiye Payının İadesi.................................................................... 467
3. Ayrılan Ortağın Sorumluluğu ........................................................ 467
B. ŞİRKETE SONRADAN GİREN KİMSENİN SORUMLULUĞU...... 468
§ 16. KOLLEKTİF ŞİRKETİN
SONA ERMESİ VE TASFİYESİ
I. TASFİYENİN ŞİRKET ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ............................. 469
A. HAK EHLİYETİNE ETKİSİ ............................................................... 469
B. ŞİRKETİN TEMSİLİNDEKİ DEĞİŞİKLİK ....................................... 469
II. TASFİYENİN ORTAKLARARASI İLİŞKİLERE ETKİSİ................. 470
III. SONA ERME HALLERİ ......................................................................... 470
A. FESİH SEBEPLERİ ............................................................................. 470
1. Ortaklar Kararı ile Fesih ................................................................ 470
2. Bir Ortağın Feshi İhbar Etmesi...................................................... 471
3. Mahkeme Kararıyla Fesih.............................................................. 471
a. Haklı Sebeplerle Bir Ortağın Talebi........................................ 471
b. Ortağın Kişisel Alacaklısının Talebi....................
Barkod: 9786052648353
Yayınevi: Adalet Yayınevi
ISBN: 9786052648353
Dili: Türkçe
Basım Yeri: Ankara
Baskı Sayısı: 5. Baskı
Diğer:
Akbank
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
|
Garanti Bankası
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
|
Bütün Bankalar
1 Taksit |
10,50 |
|
Halkbank, DenizBank CardFinans, Citibank, HSBC Advantege, Bankasya |
|
İş Bankası
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
Maximum Kartlar: Maximum özellikli Ziraat Bankası kartlar |
|
Yapı Kredi
1 Taksit |
10,50 |
|
2 Taksit |
10,50 |
|
3 Taksit |
10,50 |
|
4 Taksit |
10,50 |
|
| |
|
|